pas op voor modder op de weg

De oogst van suikerbieten, mais, aardappelen en andere land- en tuinbouwgewassen is momenteel in volle gang en dat kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Cumela Nederland wil alle weggebruikers dan ook wijzen op de mogelijke gevaren van vervuilde wegen in het buitengebied. Daarnaast vraagt zij begrip voor eventueel oponthoud door langzaam rijdend landbouwverkeer, die juist in de oogstperiode veel op de openbare weg rijden.

Cumelabedrijven en agrariërs worden er jaarlijks op gewezen om tijdens de oogst verkeersmaatregelen te treffen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden en het schoonmaken van de weg. Deze maatregelen kunnen alleen maar goed werken als ook weggebruikers hun rijgedrag aanpassen aan deze omstandigheden. In de herfst moet er in de buitengebieden door fietsers, bromfietsers en automobilisten altijd rekening worden gehouden met gladde wegen door modder op de weg.

De vervuiler van de weg is weliswaar verplicht om de weg schoon te houden, maar ten tijde van de

feitelijke oogstwerkzaamheden is dat niet of nauwelijks mogelijk. Weggebruikers moeten hun snelheid verminderen en rijgedrag aanpassen, wanneer zij waarschuwingsborden met het onderschrift ‘modder’ zien. Het voorkomen van ongevallen moet dan ook van twee kanten komen; aan de ene kant moet er gewaarschuwd worden voor modder op de weg, aan de andere kant moet het verkeer hierop reageren.

Gevaarlijke situaties kunnen ook ontstaan door de laagstaande zon, waardoor landbouwverkeer over het hoofd wordt gezien met alle gevolgen van dien. Ook inhaalacties van andere weggebruikers om rijdend en afslaand landbouwverkeer te passeren leiden helaas ieder jaar tot de nodige ongevallen. “Helaas moeten we vaststellen dat weggebruikers hun snelheid vaak te weinig aanpassen aan de omstandigheden. Modder op de weg is echter spekglad, dat wordt zwaar onderschat. Weggebruikers moeten natuurlijk wel op dit gevaar door modderborden worden gewaarschuwd”, aldus Hero Dijkema van Cumela.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.