ook provincie tegen samenvoeging politie

politieregio’s van Overijssel en Gelderland op te delen in 2 regio’s. Gescheiden door de provinciegrens.

De provinciale overheid vreest dat door de voorgestelde grote omvang de slagvaardigheid van de politie op lokaal niveau in de knel komt. De aansturing van de politie zou namelijk op te grote afstand van de gemeenten komen te staan. Bovendien vrezen de Staten dat door de grote afstanden de toegang van inwoners tot de rechtspraak wordt bemoeilijkt door de grote afstand en de daarmee gepaarde kosten. Daar moeten de inwoners voor opdraaien in de plannen.

Door de samenvoeging zou er een regio ontstaan van 81 gemeenten (er zijn er 416 in Nederland) en 3,3 miljoen inwoners, twintig procent van de Nederlandse bevolking. De door de minister voorgestelde regio Oost-Nederland zou daarmee veel groter zijn dan de andere regio’s in zijn plannen. De hoofdzetel van het nieuwe korps zou in Nijmegen komen en de rechtbank in Arnhem. Dit heeft directe gevolgen voor de werkgelegenheid in Zwolle, Almelo en Zutphen, waar nu nog rechtbanken zijn gevestigd.

Met deze uitspraak ondersteunen de Staten het standpunt van de Commissarissen van de Koningin in beide provincies, korpsbeheerders, alle burgemeesters in Overijssel en veel burgemeesters in Gelderland. De Overijsselse Staten willen met dit signaal hun zorgen over de grootte van de voorgestelde politieregio overbrengen aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer, die in de loop van dit najaar het wetsvoorstel over de Nationale Politie zullen behandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.