nieuwe column johan van dientje

“Ja!” Werp je tegen; “Maar dit zijn professionals die over belangrijke zaken vergaderen”. Nou ja.. Of je nu met 100 man beslist welke keurslager je zult nemen of met 100 man beslist hoe je een schaap moet slachten, het verschil lijkt me niet zo groot. En met de buurtbarbeque heb je tenminste nog hetzelfde doel.

Stel je nu eens voor dat je een buitenaards wezen uit moet leggen hoe de Nederlandse politiek werkt: Eerst hou je verkiezingen, waarin je van alles beloofd, maar daar hoef je je niet aan de houden, want daarna vorm je een regering waarin je afspreekt wat je echt gaat doen. De rest vormt de oppositie maar die is in de minderheid en de meerderheid beslist, dus die kan doen wat hij wil. Het is de taak van de oppositie om overal tegen te zijn, maakt niet uit of het goed of slecht is voor Nederland, zij zijn tegen.

Iedereen vindt zichzelf uitermate belangrijk, en als je niet in beeld komt stel je kamervragen over, bijvoorbeeld, wat een schande het is dat de dierenambulance van Goes pas na 30 minuten bij het platgereden konijn van de buren komt, en er dan ook zelf nog een keer overheen rijdt, of iets dergelijks. Heel het land spreekt er schande van, de zondebok wordt gezocht, de minister treedt af en er komt een nieuwe.

Maar nu: Wanneer heeft een besluit van de regering voor het laatst nu echt jouw leven beïnvloed, ik bedoel maar: wedden dat je er over na moest denken. De Belgen hebben helemaal geen regering en hun economie groeit harder dan de onze. Er moet gewoon iemand de knoop doorhakken: Ik!

De oplossing is zoals gewoonlijk te simpel voor woorden: We laten in principe alle wetten zoals ze zijn en we stellen een commissie samen om hier en daar wat aan te passen als blijkt dat men in het verleden er wel weer erg met de pet naar gegooid heeft, ik zou zeggen een raad van 11. Gewoon mensen uit het volk, een beetje afwisselen.

Wel even democratisch te werk gaan voor het geval een of ander kaas-souflé vindt dat de gehele moslimgemeenschap onverdoofd ritueel geslacht moet worden, en verder vooruit met de geit. Krijgen we dat kwartje van Kok misschien ook ooit nog weer terug

Johan van Dientje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.