kom maar op met die wethouder

Door Erna Ekkelkamp –

Niet praten óver de jeugd, maar mét hen. Dat is volgens Von Martels de sleutel tot een bruisend Dalfsen waar jong en oud zich thuisvoelt. Geïnspireerd door een soortgelijk project in Rotterdam lanceerde hij het project Dynamic Duo, een duo bestaande uit een jongere en een raadslid, die elkaar gedurende een half jaar zo’n tienmaal zullen ontmoeten. Met als doel meer te weten te komen over elkaars belevingswereld en over en weer meer begrip te krijgen voor elkaar.

Het is de bedoeling dat de duo’s niet alleen met elkaar praten, maar ook daadwerkelijk kennis maken met elkaars werelden. Dus gaat Von Martels binnenkort een avondje stappen met Thirza, om inzicht te krijgen in het drank en drugsgebruik van de jeugd. Thirza heeft op haar beurt een kijkje genomen op de boerderij van de wethouder. “Ik heb er wel bewondering voor hoor, dat hij ’s ochtends voor hij keurig aangekleed op het gemeentehuis komt, de koeien al gemolken heeft en bij thuiskomst meteen zijn overall weer aandoet om op de boerderij te werken.”

Jasin Ajar is vorige week maandag mee geweest met de burgemeester voor een interview bij BNR-Business Radio. Noten vindt het nog wel een beetje wennen, het duoschap. “Ja, dan heb je opeens een jongen aan je fiets hangen, dat is heel apart. Het is ook een beetje lastig, je moet je eigen werk doen zoals je het anders ook doet, terwijl er steeds iemand met je meeloopt. Maar het is wel heel leuk. Tijdens onze eerste ontmoeting hebben we ons verdiept in elkaars taal. Ik weet nu alles van jonko’s, woezies en patto’s.” Jasin op zijn beurt, weet nu hoe het eraan toegaat tijdens een B&W-vergadering. “Saai”, is zijn conclusie. “Maar dat komt ook omdat ik de onderwerpen niet ken.”

Er valt dus heel wat te leren voor de duo’s en dat is ook de bedoeling. Het is geen vrijblijvend half jaartje, er worden zelfs leerdoelen met elkaar afgesproken. Na afloop wordt er geëvalueerd, om te kijken wat de Dynamic Duo’s echt opleveren. Hoewel er onder de jeugd niet heel erg veel belangstelling is voor het project, was Thirza er direct voor te porren. “Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen, dus ik dacht: kom maar op met die wethouder. Het lijkt me ook nuttig, want jongeren worden nu vooral gezien als overlastveroorzakers. Maar de gemeente heeft niet door dat er voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar gewoon totaal niets te doen is en dat je daardoor vanzelf vervelend gaat doen”, legt ze uit. “Een van mijn persoonlijke leerdoelen is om erachter te komen wat een wethouder nu precies doet. Daarnaast hoop ik van Maurits tips en trucs te krijgen om besluiten te kunnen nemen. Ik ben nogal impulsief en twijfelachtig, ik vind het moeilijk om knopen door te hakken. Het lijkt me heel leerzaam om te zien hoe volwassenen dat aanpakken.”

Jasin wil vooral veel weten over het burgemeestersambt. Hoe wordt je burgemeester en wat moet je dan precies doen, vraagt hij zich af. “Maar ik wil ook een gamewedstrijd met hem houden. De burgemeester wil trouwens ook graag wat van andere culturen leren en mijn vader is Marokkaans, dus dat komt goed uit.” De duo’s hebben er zin in en hopen dat het aanstekelijk werkt. “Er worden profielen gemaakt van deelnemers die zich opgeven en koppelen ze op basis daarvan aan elkaar”, vertelt jongerenwerker Erica Kloekhorst. “En wat de volwassenen betreft, het hoeven niet alleen politici te zijn, ook ondernemers kunnen zich hiervoor opgeven. We hopen op veel aanmeldingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.