kinderen leren waarde gebruikte spullen

Noggus&Noggus, is een eigentijdse kringloopwinkel met een vestiging in Dalfsen en Ommen. De winkels zijn onderdeel van Landstede. De kinderen kregen er een rondleiding van medewerker Jenny Ganzeboer, verantwoordelijk voor de boeken bij Noggus&Noggus. Ze vertelde: “Ik sorteer en prijs ze en plaats ze vervolgens in de winkel. Ook zorg ik dat de boekenschappen er netjes uitzien.”

Kinderen bewust maken

Met het bezoek aan de kringloopwinkel, waar spullen worden ingezameld, bewerkt en weer verkocht om zo de afvalstromen te beperken, wil BSO Dalfsen de kinderen tonen dat gebruikte spullen nog waarde kunnen hebben. “Op de bso proberen we hen ook bewust te maken van recycling. Zo houden we het oud papier bijvoorbeeld apart”, zegt pedagogisch medewerker Cindy Veltman, de samen met collega Natasja Jansen de bso ‘runt’. Ze vervolgt: “We hebben ook wel eens een computer of een ander kapot elektrisch apparaat uit elkaar gehaald omdat de kinderen benieuwd waren hoe het er van binnen uitzag. Daarbij vertelden we dan dat zo’n apparaat vaak nog wel te repareren is. Je hoeft het dus niet zomaar weg te gooien.”

Zomervakantie

Het uitstapje vond plaats in de zomervakantie. Veltman: “We organiseren niet alleen tijdens het schooljaar activiteiten maar ook in de vakanties. Juist dan hebben ze volop tijd om van alles te ontdekken en te doen. Daarom bieden we ook in de vakantieperiode interessante activiteiten.”

Educatieve activiteiten

BSO Dalfsen organiseert activiteiten die aansluiten bij de interesses van kinderen en die zorgen voor verbinding met Dalfsen. Dit betekent in de praktijk dat er jaarlijks minimaal vier educatieve uitstapjes worden georganiseerd naar organisaties, bedrijven en andere interessante plekken waar de kinderen wat kunnen leren. Eerder dit jaar werden bijvoorbeeld de begraafplaats naast de bso, de bibliotheek en waterzuivering van Waterschap Groot Salland bezocht.