kennis moet wondinfecties terugdringen

“Een patiënt met een diepe infectie bij een prothese krijgt levenslang.” Hilbrand van de Belt, orthopedisch chirurg in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg geeft hiermee het belang aan van het voorkómen van operatie-infecties. Een aantal enthousiaste en betrokken medewerkers van de Saxenburgh Groep, waartoe het ziekenhuis behoort, heeft dit onderwerp breed voor het voetlicht willen brengen. Donderdagavond 22 september was in Theater ‘de Voorveghter’ te Hardenberg het symposium:

Operatie-infectie, voor de draad ermee.

Er waren ruim 200 belangstellenden van binnen en buiten de Saxenburgh Groep. Gerenommeerde sprekers vanuit verschillende disciplines leverden hun bijdrage aan het vergroten van de kennis over het voorkómen van operatie-infecties. De noodzaak van registreren, het invoeren, hanteren èn controleren van gedragsregels, kritisch doornemen van operatieproces, gebruik maken van techniek en multidisciplinaire benadering werden vanuit verschillende invalshoeken uitvoerig besproken. Het goede voorbeeld geven en ‘gewoon goede handhygiëne’ blijken even simpele, als doeltreffende maatregelen te zijn om wondinfecties terug te dringen.

Inspecteur van de Gezondheidszorg Ir. Reinder Tamminga schetste het belang van met name een kleiner ziekenhuis als het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, om een “duidelijke visie te hebben op het zorgpalet” en deel te nemen in zorgnetwerken. “Infectiepreventie raakt direct de patiëntveiligheid.”

Theater Draad wist al improviserend met luchtige, maar betrokken sketches en ondersteund door muziekinstrumenten, de verschillende presentaties beeldend neer te zetten.

Eén van de initiatiefnemers, Maja Overvliet, recoveryverpleegkundige in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis en als Hygiëne Kwaliteit Medewerker nauw betrokken bij de algehele hygiëne in het ziekenhuis, toonde zich na afloop van het symposium een tevreden mens. “Ik ben blij dat de avond zo goed is verlopen, mede door de inspirerende sprekers en het vele werk dat verschillende collega’s van mij hebben verzet en niet te vergeten dankzij diverse sponsoren. Ik hoop dat we op deze manier een bijdrage hebben kunnen leveren aan het terugdringen van operatieve wondinfecties. Maar het allermooiste is, dat onze patiënten er hun voordeel mee doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.