jeugdgezondheidszorg indelen bij ggd

De gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Ommen, Staphorst, Raalte en Olst-Wijhe gaan onderzoeken of de totale jeugdgezondheidszorg ondergebracht kan worden bij de GGD IJsselland. Deze eventuele samenvoeging moet voor continuïteit zorgen van de gezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 19 jaar.

Op dit moment gaan kinderen van 0-4 jaar naar consultatiebureaus van Carinova en vervolgens is de jeugdgezondheidszorg van 4 tot 19 jaar in handen van GGD IJsselland. Een eventuele samenvoeging heeft als voordeel dat er één organisatie is die verantwoordelijk is voor de preventieve zorg van kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot 19 jaar. Dat betekent dat er een ‘doorgaande lijn’ is voor vragen en problemen, die kunnen ontstaan bij het opgroeien en opvoeden, aldus de gemeenten.

De jeugdgezondheidszorg is meer dan alleen een medische taak. De bredere taak op het gebied van gedrag en opvoeden vraagt om een totaalbeeld van het gezin. Integrale jeugdgezondheidszorg vermindert de kans op het buiten beeld raken van kinderen. Er zijn geen overdrachtsproblemen bij 4 jaar, omdat er sprake is van continue ondersteuning vanuit één organisatie. Hierdoor wordt een goede basis gelegd voor de verdere ontwikkelingen op het gebied van zorg voor de jeugd, zoals de decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten.

Het besluit tot dit onderzoek is in nauw overleg met zorgorganisatie Carinova genomen. De komende maanden zullen de gemeenten samen met Carinova en GGD IJsselland alle informatie verzamelen die nodig is om een definitief besluit te kunnen nemen. Dit staat gepland voor december van dit jaar, waarna het streven is om eind 2012 één uitvoeringsorganisatie gerealiseerd te hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.