ik lekker fit kidsrun gaat van start

Maar liefst tien Kidsruns staan de komende maanden op het programma bij diverse hardloopevenementen in de provincie Overijssel.

IK Lekker fit!?

De ‘IK Lekker fit!? Kidsrun’ is een aanvulling op het project ‘IK Lekker fit!?’; een initiatief van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea en de Nederlandse Hartstichting. Het doel van dit programma is het stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl bij leerlingen (en hun ouders) om daarmee bewegingsarmoede en een ongezonde leefstijl tegen te gaan. Aan de hand van de lesmethode ‘Lekker fit!’ wordt aandacht besteed aan gezonde voeding, bewegen en het maken van gezonde keuze’s. In samenwerking met vijftien Overijsselse gemeenten zorgen diverse partners, waaronder Sportservice Overijssel en de GGD IJsselland en Twente, voor uitvoering van de lesmethode en sportieve activiteiten op de basisscholen. Door het opzetten van de ‘IK Lekker fit!? Kidsruns’ komen kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking met atletiek en loopsport in het algemeen.

Kick-off in Ommen

Op de Besthmenerberg in Ommen wordt op zondag 25 september het spits afgebeten tijdens het Zilveren Kruis Achmea Crossloop Festival. Iets na 13.00 uur is de start van de eerste ‘IK Lekker fit!? Kidsrun’ over een afstand van 1 kilometer. Er wordt gelopen in twee leeftijdscategorieën: tot en met negen jaar en de groep van tien tot en met twaalf jaar. Natuurlijk is meedoen belangrijker dan winnen, maar als extra stimulans mogen de beste drie van elke categorie deelnemen aan de finale tijdens de FBK-Games in Hengelo op 27 mei 2012. Na Ommen volgen nog negen Kidsruns, onder andere in Oldenzaal, Hardenberg en Hellendoorn, zodat maar liefst zestig kinderen worden afgevaardigd naar de FBK-Games.

Samenwerking

Sportservice Overijssel speelt als projectleider een belangrijke rol in de organisatie van de Kidsruns. De samenwerking met gemeenten en scholen vormt de basis, waarbij contacten worden gelegd met atletiekverenigingen en organisaties van loopevenementen. Zo worden op lokaal niveau jeugdlopen van loopevenementen omgevormd naar ‘IK Lekker fit!? Kidsruns’. Door de inzet van trainers en combinatiefunctionarissen, die tijdens of na schooltijd clinics verzorgen, maken kinderen kennis met de loopsport en worden enthousiast gemaakt om deel te nemen aan de Kidsruns. Patricia Verhoeven van Sportservice Overijssel: “Het is prachtig om te zien dat er zo veel partijen samenwerken en hetzelfde doel nastreven; kinderen aan het sporten krijgen.” Daarnaast vindt door Zilveren Kruis Achmea ondersteuning plaats in de vorm van pr- en communicatie-uitingen, aankleding van het evenement en een financiële bijdrage voor de atletiekvereniging of lokale organisator.

FBK-Games en Local Heroes

De FBK-Games Hengelo is hét internationale topatletiekevenement in Nederland. Omdat topsport en breedtesport onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden organiseert de stichting Fanny Blankers-Koen Games diverse breedtesportactiviteiten. Eén daarvan is de finale van de ‘IK Lekker fit!? Kidsruns’ tijdens de Games. “Voor de kinderen een unieke ervaring. Lopen tussen topatleten in een prachtig atletiekstadion voor zo veel publiek is natuurlijk heel bijzonder”, aldus Jan Arie Bijl, directeur van de stichting Fanny Blankers-Koen Games. Om het nog spannender te maken is ook Local Heroes aangehaakt. Deze stichting waarvan hardloopfenomeen Haile Gebrselassie de belangrijkste ambassadeur is, maakt gebruik van de voorbeeldfunctie van topatleten. De levensomstandigheden in Afrika kunnen alleen verbeteren als de energie en ondernemingsgeest van binnenuit komen. Door atleten die zich realiseren dat zij het verschil kunnen maken voor hun dorp, stad of gemeenschap.

Tijdens de FBK-Games organiseert de stichting een ontmoeting met een bekende Afrikaanse topatleet, zoals Gebrselassie. Naast het belang van bewegen en gezonde voeding wordt door de inbreng van Local Heroes een stuk maatschappelijke betrokkenheid gerealiseerd. Zo leren kinderen niet alleen iets over hun eigen gezondheid, maar ook over die van hun leeftijdsgenootjes in Afrika. En door bijvoorbeeld een sponsorloop op school te organiseren loopt iedereen ook nog voor een goed doel.

De vier partners, Zilveren Kruis Achmea, Sportservice Overijssel, FBK-Games Hengelo en Local Heroes, hebben niet de illusie om met dit initiatief een nieuwe Usain Bolt te ontdekken. Het doel is om kinderen in beweging te krijgen door ze kennis te laten maken met atletiek. En ze voor deze sport te behouden door goede voorwaarden te scheppen. De Atletiekunie en het Olympisch Netwerk Overijssel zijn ondersteunend bij dit project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.