Home / archiefcentraal / huisartsen en isala hein hogerzeil stichting

huisartsen en isala hein hogerzeil stichting

De Zwolse Isala klinieken en de huisartsenvereniging regio Zwolle hebben de nieuwe Hein Hogerzeil Stichting (HHS) opgericht. Deze stichting wil huisartsgeneeskundig onderzoek in de regio Zwolle stimuleren, ondersteunen en publiceren. Doel hiervan is te komen tot een betere wetenschappelijke onderbouwing van huisartsgeneeskundig handelen en het verbeteren van de huisartsenzorg en de aansluiting tussen huisartsenzorg en ziekenhuiszorg. De stichting beheert hiervoor een fonds, waardoor er in ieder geval voor de komende vier jaren ook structureel gelden beschikbaar zijn. De samenwerking op dit gebied tussen huisartsen en een ziekenhuis is uniek in Nederland.

De HHS zal geschikte onderzoeksvoorstellen subsidiëren en zo nodig expertise beschikbaar stellen om ze uit te werken. In de eerste plaats komen huisartsen en huisartsen in opleiding in aanmerking. Ook specialisten, specialisten in opleiding en coassistenten kunnen in aanmerking komen, mits het gaat om primair huisartsgeneeskundig onderzoek. In de regio Zwolle zijn het laatste decennium al een aantal projecten uitgevoerd, waarbij de rolverdeling tussen huisartsen en specialisten in het diagnostisch en behandelingstraject is onderzocht. De stichting schept de mogelijkheid dit onderzoeksterrein verder uit te bouwen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit twee huisartsen uit de regio Zwolle en twee medisch specialisten van de Isala klinieken. Daarnaast is er aan de stichting een onderzoekscoördinator verbonden. De HHS wordt bijgestaan door een adviesraad met daarin alle gepromoveerde huisartsen uit de regio Zwolle. De Zwolse huisarts Hein Hogerzeil was één van de grondleggers van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het tijdschrift Huisarts en Wetenschap. Hij was de eerste voorzitter van het NHG en bekleedde deze functie van 1956 tot 1960.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.