Home / archiefcentraal / het dalfser oktoberfest staat voor de deur

het dalfser oktoberfest staat voor de deur

Door Maarten van Strien –

“Wij hadden vijf jaar geleden het idee om een feest te organiseren, zomaar eigenlijk. We kwamen uit op het fenomeen oktoberfest, de muziek en de sfeer leek ons wel leuk” vertelt Stefan Maats, een van de organisatoren van het feest. “Inmiddels is dit nu de vijfde keer, de eerste keer was in een tent in een weilandje, daarna pakten we het serieuzer aan met de Trefkoele.” Het heeft zeker voordelen ten opzichte van tentfeesten, aldus Maats. “Er zijn hier bijvoorbeeld normale wc’s, niet die chemische toiletten die je wel eens ziet.”

Maats verwacht ongeveer 1000 bezoekers, van jong tot oud. “Het is erg belangrijk dat het feest leuk is voor iedereen. Natuurlijk zul je mensen krijgen die op de tafel gaan staan door de opzwepende muziek. Om nu te voorkomen dat mensen de hele avond tegen de enkels van de buurman moeten aankijken hebben we dit jaar een speciale zitzone ingericht. In deze zone is het dus niet de bedoeling om op de tafel te staan.”

De zaal is open om 18.30 uur, het programma start om 19.00 uur. “Er is niet een voorprogramma, we gaan gelijk van start met alle hoofdacts, dus het is aantrekkelijk om er vanaf het begin bij te zijn. En tja, wat moet ik nog zeggen van ons oktoberfest.. bier, braadworst en plezier, het is precies wat je ervan mag verwachten. We hebben leuke livebandjes, een sfeervolle aankleding met draperieën, houtsnippers op de vloer, de traditionele lange tafels, noem maar op. We hebben zelfs kroonluchters van lege bierflesjes met een lichtslang erdoorheen, dat geeft een mooi geheel van geel en groen licht. Natuurlijk kun je er ook de klederdracht verwachten die bij een oktoberfest hoort, zoals de lederhose en de dirndl. Veel bezoekers zullen in gepaste outfits komen, maar ook op de avond zelf wordt dergelijke kleding verkocht.” Nadat wethouder Von Martels het eerste bierfust heeft aangeslagen zal het feest losbarsten. Optredens zijn er van Die Original Schluchtenkracher, Gauderschwung en de Dalfser Egerlanderkapel. Daarnaast is er nog een zogenaamde überraschung, wat dat is zullen bezoekers zelf moeten ontdekken.

In de afgelopen jaren hebben de organisatoren gemerkt dat er ook mensen uit de omringende dorpskernen komen. Ze onderzoeken momenteel de mogelijkheid om pendelbussen in te zetten.

Mensen die voor het eerst naar het oktoberfest gaan, waar ze niemand kennen, hoeven volgens Maats niet bang te zijn dat ze de hele avond stilletjes voor zich uit zullen gaan staren. “Ik was onlangs zelf nog in het buitenland op een oktoberfest, ik kende daar natuurlijk ook niemand. Maar dat gesprek kwam vanzelf. Ik zat aan een tafel met Belgen en Duitsers, en voor je het weet babbel je gewoon met ze mee.”

In de voorverkoop kost een toegangskaart 9 euro, hierbij is een zitplaats gegarandeerd. Aan de kassa kost een kaart 10 euro en is een zitplek niet gegarandeerd. “Toch verwacht ik eigenlijk geen problemen en teleurstellingen hoor” benadrukt Maats. “We hebben altijd wat extra zitplaatsen en je hebt vaak genoeg mensen die staan. Met de lange banken is het natuurlijk prima mogelijk om even door te schuiven. Dat maakt het alleen maar gezelliger en knusser.” Kaarten zijn vanaf 29 augustus in Dalfsen te koop bij de Trefkoele en Primera Jansen.

Dalfser Oktoberfest, 8 oktober, de Trefkoele. www.dalfseroktoberfest.nl

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.