Home / archiefcentraal / gratis id kaart ook in dalfsen

gratis id kaart ook in dalfsen

De Hoge Raad heeft op 9 september uitspraak gedaan over het gratis afgeven van ID-kaarten. Bij nieuwe aanvragen berekent de gemeente daarom geen kosten meer. Deze gratis verstrekking geldt niet voor de aanvraag van een paspoort en voor ID-kaarten voor kinderen jonger dan 14 jaar.

De Hoge Raad heeft op 9 september uitspraak gedaan over het gratis verstrekken van ID-kaarten. Volgens de Hoge Raad is de enige reden dat mensen een ID-kaart aanvragen de wettelijke identificatieplicht. Daarmee is het belang van de overheid in de kaart groter dan dat van de burger.

Ben je ouder dan 14 jaar en heb je tussen 29 juli en 9 september een ID-kaart aangevraagd, dan krijg je van de gemeente een formulier thuisgestuurd. Na het invullen hiervan betaalt de gemeente Dalfsen de betaalde leges terug.

Degenen die de ID-kaart hebben aangevraagd voor 29 juli en schriftelijk bezwaar hebben gemaakt tegen

de leges hebben recht op teruggave. Wanneer er geen bezwaar is gemaakt is er ook geen recht op teruggave van geld.

.

Tot 14 jaar geldt de intentificatieplicht niet en wordt er € 9,20 in rekening gebracht. Kinderen onder 12 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders of gezaghouders.

Voor het aanvragen van de gratis ID-kaart moeten inwoners zelf naar de balie komen van de afdeling publiekszaken in het gemeentehuis (of in de servicepunten in Nieuwleusen of Lemelerveld), omdat ook in de gratis ID-kaart vingerafdrukken opgenomen moeten worden. Bekijk ook de website www.dalfsen.nl.

Meer informatie: Daan van Vliet, afdeling Bestuurszaken en Communicatie, telefoon (0529) 48 83 22.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.