Home / archiefcentraal / gezellige fruitpersdag op de horte

gezellige fruitpersdag op de horte

Gezelligheid

Naast de fruitpers is er een kleine streekmarkt met ondermeer informatie over hoogstamfruit. Er zijn excursies naar de boomgaard, waar het snoeien van de bomen gedemonstreerd wordt. Er zijn streekproducten te koop, die vaak met fruit te maken hebben. En… er is vers fruitijs van ijsboerderij De Meulenhorst te koop.

Overvloed

Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan de eigenaar, de familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, appels en peren, te laten persen tot vers sap. De Welsumse Sapmobiel is een grote fruitpers, gemonteerd op een aanhanger. Hierdoor kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden tot en met 13 september via info@landschapoverijssel.nl . Van belang is te weten het aantal kilo’s dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijg je een tijd door wanneer je verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal zijn tussen 08:30 en 17:00 uur.

Eigen sap

Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Daaronder kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. U kunt uw sap direct meenemen. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden. Het sap wordt gepasteuriseerd en verpakt in bag-in-a-box pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar houdbaar. Geopend is het sap circa 2 maanden houdbaar. Het persen kost €1, – per liter sap, als vergoeding voor het persen en de verpakking.

Geen fruit? Wel sap!

Zonder inbreng van fruit is het heerlijke sap ook te koop voor € 8,50 per 5 liter pak. Er zijn geen kleinere verpakkingen. Voor een bezoek zonder fruit is aanmelding niet nodig.

De Horte

De Horte is een eeuwenoud landgoed. Het is aangelegd aan het begin van de 17e eeuw. Typerend voor die tijd waren de rechte lanen. Later zijn hier vrijstaande bomen en slingerpaadjes bij gekomen die je tijdens een wandeling mooie doorkijkjes bieden. Het Huis De Horte stamt ook uit de 17e eeuw. De tuin in Franse stijl ziet eruit zoals rond 1900, met oude fruitrassen, bloemen en kruiden. Sinds 1973 is landgoed De Horte eigendom van Landschap Overijssel en dient nu als hoofdkantoor. Het adres van Landgoed De Horte is Poppenallee 39, 7722 KW te Dalfsen. Meer informatie op: www.landschapoverijssel.nl

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.