geen mooiere sport dan schaken

Door Erna Ekkelkamp – De vereniging staat in de startblokken van de wintercompetitie en is op zoek naar nieuwe medespelers.

De vereniging bestaat dit jaar 55 jaar, maar of er een jubileumfeestje gevierd gaat worden, valt nog maar te bezien. Want erg feestvierderig is de club volgens Gaasbeek niet aangelegd. Bij de zwarte paarden is het schaken wat de klok slaat. “Ik kan me niet herinneren dat we ooit jubilea gevierd hebben. Sterker nog, het is dat jij het zegt, wij hadden ons nog niet eens gerealiseerd dat we dit jaar 55 jaar bestaan”, lacht hij. “Toch kan je wel spreken van een hechte club. Een ledenverloop is er bijna niet. Eens lid, altijd lid. Als mensen stoppen is dat vanwege een verhuizing of vanwege hoge ouderdom.”

Dat bewijst maar weer eens dat schaken verslavend is en een sport is voor jong en oud. Het jongste lid van de club is net 8 jaar, de oudste achter in de tachtig. Maar volgens Gaasbeek vallen leeftijd, rangen en standen tijdens de strijd weg en gaat het er alleen om wat er op het bord gebeurt. “We spelen elke donderdagavond in het Hervormd Centrum. Van 18.15 tot 19.15 uur geven we schaakles voor jeugdschakers. Zodra zij een bepaald niveau hebben behaald, en ze toestemming hebben van hun ouders, mogen zij meedoen met de volwassenencompetitie die vanaf 20 uur gespeeld wordt. En dan speelt een knaapje van tien jaar rustig een volwaardige partij met een knaap van achter in de 70, waarbij ze na afloop de wedstrijd analyseren. In schaken is iedereen gelijk.”

Het mooie aan schaken vindt Gaasbeek de tactiek. Anders dan mens-erger-je-niet, waarbij de dobbelsteen het spel bepaalt, gaat het bij schaken vooral om doordenken en rekenen. “Je bent verantwoordelijk voor je eigen spel, je verliest nooit als je geen fouten maakt. Dat maakt het zo boeiend”, vindt hij. Toch wil dat volgens hem niet zeggen dat je perse heel intelligent moet zijn om te kunnen schaken. “Schaak kan door iedereen gespeeld worden. Maar ik denk trouwens wel dat de jeugd die heeft leren schaken, zich iets meer bewust is dat bepaalde daden bepaalde gevolgen hebben. Op onze club zitten bouwvakkers en juristen, verkopers en internisten die allemaal even sterk zijn in het spel. Wat wel leuk is, is dat je aan de wijze van schaken de persoon herkent. Zo heb je bijvoorbeeld ondernemende, creatieve, theoretische en afwachtende schakers, dat klopt bijna altijd met de persoon. Wat ik voor een schaker ben?” Hij lacht. “Laten we zeggen dat ik niet schuw om offers te brengen en zorg voor het nodige vuurwerk op het bord.”

Het lijkt erop dat schaken een echte mannensport is. Voor zover bekend is er slechts tweemaal een vrouw lid geweest van de club. “Jammer, heel jammer”, vindt de voorzitter. “Dat is ook het landelijke beeld. Hoe dat komt weet ik niet. Misschien lijkt het ze te saai. Toch blijven we hopen op damesleden.”

De club speelt wekelijks in de eigen clubcompetitie, maar doet daarnaast ook mee in de Overijsselse competitie met een jeugdteam, een team in de eerste klasse en een team in de derde klasse. Daarnaast organiseert Het Zwarte Paard jaarlijks in maart een Jeugdtoernooi voor de regio oost. De leden van de club komen niet alleen uit Ommen, maar uit de wijde omtrek. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Informatie en opgave: Roel Boer 0529-452389 of Henk Gaasbeek 0529-454232 of 0529-454292 of kijk op www.hetzwartepaard.nl voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.