geen felicitaties voor ommer monumentendag

Riet Vosjan: ‘Open Monumentendag zorgt voor bekendheid, sociale cohesie en brengt geld in het laatje’

Door Erna Ekkelkamp –

Toen 25 jaar geleden de eerste landelijke Open Monumentendag werd aangekondigd, namen historieliefhebbers Gerrit Rhee en Harrie Woertink het initiatief voor de oprichting van de Stichting Open Monumentendag Ommen. Ook Riet Vosjan, maakte deel uit van het bestuur en doet dat nog steeds met onverminderd enthousiasme. “Wij hebben altijd heel veel werk gemaakt van de Open Monumentendagen. We nemen ieder jaar een bepaald gebied uit Ommen, en zoeken daar naar monumenten”, vertelt Vosjan. “Dat levert vaak verrassende zaken op, die soms ook hele leuke dingen tot gevolg hebben. Zo zijn de Vereniging Ommer Schans en Dagje Mooi Vilsteren bijvoorbeeld een direct voortvloeisel uit de Open Monumentendag en werd dit voorjaar naar aanleiding van de Monumentendag van vorig jaar, door wethouder Scheele een officieel Crues Crule-bord in Witharen geplaatst.”

Het evenement trekt volgens medebestuurslid Leida Bruins een breed publiek. Ook weet ze dat veel Ommer families bewust hun familiereünie houden op Open Monumentendag. “Veel deelnemers aan de Vechtdal Fietsvierdaagse, die de week voorafgaand aan Open Monumentendag wordt gehouden, blijven het weekend ook nog in Ommen om onze Monumententocht te fietsen.” Het themaboekje dat het bestuur ieder jaar maakt, staat vol interessante wetenswaardigheden. Zelfs Pieter van Vollenhove, die jaarlijks de landelijke Monumentendag opent, vertrekt volgens de bestuursleden niet van die plechtigheid zonder een themaboekje uit Ommen.

Kortom, het evenement zet Ommen op de kaart en brengt door de toeloop van bezoekers veel geld in het laatje. Volgens het bestuur is alleen dat al voor de gemeente een reden zuinig te zijn op het evenement. “Tot nu toe heeft de gemeente het goed gedaan. We mochten vergaderen in het gemeentehuis en zij betaalden de kosten van het themaboekje”, zegt Vosjan. “Dat er bezuinigd moet worden wisten wij natuurlijk ook wel en we hadden niet anders verwacht dan dat we gekort zouden worden. Maar dat we nu pas een brief krijgen met de mededeling dat al in december 2010 is besloten dat onze hele subsidie wordt stopgezet, heeft ons erg onaangenaam getroffen.” Desalniettemin is het bestuur niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Open Monumentendag moet blijven, wat er ook gebeurt, vinden ze. “Daar hebben we alles voor over.”

Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op 10 september. Het thema van Open Monumentendag 2011 luidt ‘Nieuw gebruik – Oud gebouw’. De officiële aftrap wordt ’s ochtends om 9.30 uur gegeven in het Tinnen Figurenmuseum. Aansluitend start de fietstocht. Een aanrader is de ‘Oude Herberg’ aan de Hessenweg 1. Hier zal dhr Beniers rond half twee een paardenshow geven.

In Dalfsen wordt dit jaar geen Open Monumentendag gehouden. Het evenement werd daar traditioneel georganiseerd door de gemeente. Omdat er vanuit de bevolking weinig belangstelling bestond voor het evenement, heeft Dalfsen in het kader van de bezuinigingen besloten om het feest dit jaar niet door te laten gaan en het vanaf nu slechts eenmaal per vier jaar te organiseren. “De opkomst was de laatste jaren teleurstellend. Het leeft hier gewoon niet”, zegt wethouder Klaas Agricola. “En omdat het toch heel wat manuren kost, hebben we besloten hierop te bezuinigen.” Hij hoopt dat het initiatief wordt opgepakt door de bevolking zij net als in Ommen een Open Monumentendagenstichting zullen oprichten. En wat betreft de financiën? “Als gemeente zullen we niet direct met geld over de brug komen, maar natuurlijk zullen wij het waar mogelijk wel faciliteren.

Van Raaltehuis

Op 10 september is het –met sloop bedreigde- Van Raaltehuis geopend. Bezoekers worden ontvangen door de stichting Van Raaltehuis, die zich inzet voor het behoud van deze voormalige theologische school. Er wordt door hen een historische rondwandeling gehouden door Ommen, gevolgd door een bijeenkomst met een inleiding gehouden door prof. Harinck (VU,directeur van het historisch documentatiecentrum voor het Ned. Protestantisme).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.