eerste longpunt in ropcke zweers ziekenhuis

Als eerste van de drie nieuwe Longpunten in Overijssel vindt op 13 september de opening van Longpunt Hardenberg plaats in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. Longpunt is een maandelijks lotgenotencontact voor longpatiënten en hun omgeving. Het is een landelijk initiatief van het Astma Fonds (binnenkort: Longfonds) en wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen vele organisaties. Het ziekenhuis in Hardenberg zag de meerwaarde en heeft zich sterk gemaakt om een dergelijk Longpunt ook op te starten in Hardenberg.

Femia Kloppenburg, verpleegkundig specialist longgeneeskunde in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis was direct enthousiast toen zij de start van de pilot in Groningen vorig jaar had bijgewoond. Ze heeft veel energie gestoken om ook in Hardenberg een Longpunt te realiseren. Dinsdag 13 september om 15.00 uur is het zover; dan staat de officiële opening van Longpunt Hardenberg op het programma. Wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg zal het Longpunt die dag openen, tezamen met John Scholten, voorzitter van het Astma Fonds rayon Overijssel.

Meerwaarde

Femia Kloppenburg over het Longpunt: “Vanuit de patiënten kwam de vraag naar lotgenotencontact. Als longarts en verpleegkundige sta je de longpatiënt met raad en daad bij. Echter, mensen vertellen hun verhaal gemakkelijker aan elkaar, dan dat ze dat op een spreekuur doen. Als je weet dat andere mensen dezelfde aandoening hebben, dan geeft dat steun. Het ziekenhuis staat open voor nieuwe ontwikkelingen en vindt kwaliteit van zorg heel belangrijk en komt dan ook graag tegemoet aan de wensen van de patiënt. Het Longpunt heeft duidelijk een meerwaarde voor de patiënt.”

Longpunt is behalve een ontmoetingsplek voor patiënten en hun naasten, ook een plek waar zorgverleners hun patiënten interactief kunnen informeren en waar vrijwilligers meekrijgen hoe zij longpatiënten nòg beter kunnen ondersteunen.

Samenwerking

Longpatiënten hebben te maken met diverse verschillende zorgverleners, zoals huisartsen, longartsen, longverpleegkundigen, fysiotherapeuten, thuiszorg of maatschappelijk werk. Al deze partijen dragen, tezamen met het Astma Fonds, bij aan het Longpunt, want: ‘Met een longziekte sta je niet alleen.’

Longpunt Hardenberg

Deelname aan Longpunt Hardenberg is gratis. Aanmelden kan via e-mail longpunthardenberg@astmafonds.nl of telefonisch bij Jannie ten Hertog, telefoon (0523) 61 57 73.

Tijdens de opening op 13 september zijn alle belangstellenden vanaf 15.00 uur van harte welkom in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis. De reguliere bijeenkomsten vinden steeds plaats op de tweede dinsdag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur in Boomstamrestaurant Het Heemse in Hardenberg. De eerste ontmoeting staat gepland op 11 oktober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.