de held van alle helden

Erna Ekkelkamp – Zomaar een greep uit het oeuvre van de 26-jarige oud-Ommenaar: musicalacteur in Ja Zuster, Nee Zuster, poppenspeler bij Sesamstraat en theater Gnaffel, een rol in Afred J. Kwak, theaterdocent, winnaar van de Musicalmakersbeurs, ambassadeur van stichting De Upside van Down en schrijver van het boek ‘De held van alle helden’.

Het boek, dat vanaf begin oktober in de winkels ligt, is min of meer een opvolger van de CD Lalalala die Haayema maakte voor de Upside van Downstichting en waarop onder andere Jörgen Raymann, Simone Kleinsma, Aart Staartjes en Ernst & Bobbie te horen zijn. Ook het boek bevat een CD, waarop ditmaal niet gezongen wordt, maar voorgelezen, opnieuw door BN-ers. “Net als bij de CD gaat ook van dit boekje een deel van de opbrengst naar de stichting”, vertelt hij. Hoe hij bij de Upside van Down is beland, is een lang verhaal. “In mijn werk doe ik op de een of andere manier heel veel voor kinderen en bejaarden. Twee jaar geleden wilde ik een paar liedjes schrijven over kinderen die anders dan anderen zijn, over kinderen met het Downsyndroom. Ik heb toen de stichting gebeld en die wilden daarvan wel een CD hebben. In de eerste instantie zou het een klein project worden, maar toen een paar bekende Nederlanders bereid bleken om mijn liedjes in te zingen, werd het iets heel groots, waarvan het eerste exemplaar zelfs werd uitgereikt aan Prinses Annette.”

De stichting was zo enthousiast dat ze Haayema bombardeerden tot hun ambassadeur. Dus vond de creatieve duizendpoot dat hij daar dan ook iets voor moest doen en schreef hij een boekje met tien verhalen op rijm over bijzondere kinderen en dieren die net iets anders zijn, geïllustreerd door bekende tekenaars. De verhalen worden voorgelezen door onder andere Jim Bakkum, Dieuwertje Blok, Youp van ’t Hek, André van Duin, Marc-Marie Huijbregts, Irene Moors en Georgina Verbaan. “Een bekende rij namen, ja. Of het moeilijk was om ze zover te krijgen? Nee, eigenlijk niet. Ze reageerden meteen enthousiast, al wilden ze de verhaaltjes van tevoren natuurlijk wel even lezen.”

De toon van de verhalen heeft wel wat weg van die van Annie M.G. Schmidt. Ze hebben diepgang, zijn grappig en tegelijkertijd ontroerend. De tekeningen zijn vrolijk en de CD is zelfs voor volwassenen prettig om naar te luisteren. De verhalen hebben allemaal dezelfde moraal: anders is net zo goed als de rest. Wijze woorden voor een toch nog jonge schrijver. Haayema heeft er niet echt een verklaring voor. “Ik ben veel met theater en teksten bezig. Misschien dat je daardoor een wat bewustere kijk op de dingen krijgt. Ik haal heel veel inspiratie uit alles om me heen, mensen, dieren, alles. Overal zit wel een verhaal in.” Zijn grootste inspiratiebron is misschien wel zijn buurjongen Cas, waarmee hij vroeger voetbalde en speelde en veel plezier had. “Cas heeft het syndroom van Down. Dat zag ik niet toen we jong waren, dat kwam later pas. Maar de manier waarop hij en veel andere mensen met Down in het leven staan heb ik altijd mooi gevonden. Onbezorgd, vrolijk. Ze gaan voor hun doel, houden geen schijn op en vinden iets mooi of niet mooi.”

Het is een beetje de manier waarop Haayema zelf in het leven zegt te staan. “Ik zie geen beren op de weg en ik heb wilskracht. Als ik iets wil, dan doe ik het gewoon. Het lijkt wel of het gewoon vanzelf gaat. Ik ben eigenlijk altijd wel aan het werk. Hoe dat kan dat weet ik niet. Het valt me op dat collega’s die heel graag willen en alles altijd heel goed afwegen moeilijk aan het werk komen, terwijl het lijkt alsof ik er vanzelf inrol, al is dat natuurlijk niet altijd zo. Natuurlijk doe ik er op mijn manier ook moeite voor, maar op één of andere manier verloopt het allemaal soepel.”

Dat hij uiteindelijk in de theaterwereld terecht zou komen, is niet verwonderlijk. Als kind zong hij samen met zijn tweelingzusje bij de Dalfser Moppen & Snotneuzen en deed daar mee aan grote projecten, waarbij hij zelfs naar New York reisde om opnamen te maken. “Op mijn twaalfde stopte ik hiermee. Ik vond het niet stoer meer en ging op voetbal. Toch bleef het theater lonken. Ik ben later nog twee jaar op theaterschool De Gouden Laars in Ommen geweest en organiseerde op het Vechtdalcollege altijd de podiumavonden.” Hij wilde graag naar de kleinkunstacademie, maar dat ging nog niet zonder slag of stoot. “Mijn vader zag dat nog wel zitten, maar mijn moeder vond het eng, zij vond dat ik eerst een goede basisopleiding moest volgen als ondergrond. Toch heb ik doorgezet en ging naar de kleinkunstacademie in Den Bosch, waar ik voornamelijk de uitvoerende kant van het vak leerde, maar ook het schrijven. Toen mijn zangdocent daar vertrok, ben ik naar het conservatorium in Tilburg gegaan en deed daar muziektheater, de studierichting theater maken. Na twee jaar verdween die studierichting. Omdat ik geen zin had om nog een keer over te stappen, ben ik toen aan het werk gegaan.”

Dat bleek een goede keus. Vanaf dat moment heeft hij nog nooit zonder werk gezeten. Ook niet in de zomer, wanneer de theaters gesloten zijn. “Ik woon in Amsterdam en daar heb ik het prima naar mijn zin, maar ik kom nog altijd graag in Ommen. De rust en het landleven vind ik heerlijk. Ik werk iedere zomer bij de Beerze Bulten en maak daar theaterprogramma’s. Dat is echt genieten.”

Het eerste exemplaar van het boek ‘De Held van alle Helden’ wordt op 5 oktober om 16.00 uur uitgereikt aan een mysterie guest in het De La Mar Theater in Amsterdam. Van 16.00 tot 17.00 presenteert Joep Onderdelinden een middag over helden, Met muziek en optredens van de BN’ers. Belangstellenden zijn welkom.

Kijk op www.markhaayema.nl voor meer informatie.