dankzij perspectief komen wensen uit

Door Erna Ekkelkamp – Het Popkoor is één van de wensen die dankzij project Perspectief zijn uitgekomen.

Met een tevreden gevoel hoorden Landstede welzijnswerkers Jan-Rienk Heuving en Anneke Aalders donderdag tijdens de officiële evaluatie van Perspectief de sprekers aan. Dalfsenaar Hans van Dam vertelde vol enthousiasme over het Dalfser Popkoor en Greet Woortmeijer over haar eerste schreden op het pad van verhalenvertelster. “En dan hebben we het nog niet eens over de Scootmobielclub Ommen, het Raalter koor De Krasse Kraaien, de vioollessen die in Ommen worden gegeven, de Literaire Kring Salland en de pianokring Raalte en de vele andere initiatieven waaraan hard gewerkt wordt”, zegt Heuving enthousiast.

Perspectief is in mei 2010 van start gegaan en heeft als doel 55-plussers te stimuleren om hun dromen waar te maken en hen een steuntje in de rug te geven bij de opstart ervan. “Al direct na de eerste presentatie, kregen we een flink aantal aanmeldingen. Er blijken heel veel mensen te zijn die mooie ideeën hebben, maar niet precies weten hoe ze het aan moeten pakken. Wij helpen hen met advies en ondersteuning, maar uiteindelijk doen de mensen het zelf”, meldt Aalders.

Van Dam is lovend over het project. “Het Popkoor was een idee van Greet Aafjes, maar omdat zij met vakantie is, ben ik nu even woordvoerder”, excuseert hij zich bij voorbaat. “Toen ik dit voorjaar in de Vechtdal Centraal las over Perspectief in het algemeen en het Popkoor in het bijzonder, heb ik me direct aangemeld. Ik zong toen in een ander koor, maar voelde me meer aangetrokken tot popmuziek. Want niet iedereen zal zich dat realiseren, maar de 55-plusser stamt toch wel echt uit de popgeneratie. Ik bleek niet de enige: maar liefst dertig mensen hebben zich aangemeld. Na een aantal bijeenkomsten, waarbij Jan-Rienk met ons meedacht over publiciteit, flyers, een locatie en dat soort zaken, was het Popkoor een feit, compleet met bestuur en oefenruimte. We beginnen officieel op 12 september. Het eerste nummer dat we gaan instuderen is van U2.”

Ook Greet Woortmeijer is enthousiast. Het was haar wens om verhalenverteller te worden en met behulp van Perspectief staat ze nu klaar voor de start. “Ik heb nu twee keer een middag verhalen verteld op Rosengaerde. Dat vond ik ontzettend leuk. Ik weet zeker dat ik hier mee door wil gaan. Om nog beter te leren vertellen, ben ik inmiddels gestart met een cursus verhalen vertellen op de Verhalenboot in Zwolle. Jan-Rienk heeft mij net dat extra zetje gegeven dat ik nodig was om echt te kunnen beginnen.”

Nu het project is geslaagd, is het voor de welzijswerkers tijd om uit te zien naar ander werk. “Wij hadden een tijdelijk contract, speciaal voor dit project. Dat contract loopt nu af, maar we hebben een duidelijke handleiding geschreven voor onze collega’s, zodat zij Perspectief kunnen voortzetten”, vertelt Heuving. “Jammer? Aan de ene kant wel. Maar we kijken er ook met een voldaan gevoel op terug. We zijn blij verrast dat er zoveel mensen met wensen zijn, die er ook echt iets voor wilden doen om ze uit te laten komen. Ook onze toekomst ligt nu weer open, dat heeft ook wel weer wat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.