Home / archiefcentraal / cultuurhistorische atlas van de vecht

cultuurhistorische atlas van de vecht

De boeken waren aangevoerd op een historische Enterse zomp en in Zwolle overgeladen op de tjalk De Bruinvisch.

In de Cultuurhistorische Atlas van de Vecht wordt voor een diepgravende landschapsgeschiedenis gepresenteerd van het Vechtdal compleet met vele historische kaarten en oude afbeeldingen. De atlas laat de talloze sporen uit het rijke verleden zien en verklaart hun ontstaan: rivierarmen, esdorpen, grafheuvels, stuifduinen, koelanden, kastelen, landgoederen en historische steden.

De atlas vertelt over oerstroomdalen en over Neanderthalers die in de ijstijd door het gebied trokken. Het boek laat zien hoe het landschap tot stand kwam door eeuwen van noeste arbeid door boeren, maar vertelt ook over hun meesters: grootgrondbezitters die het landschap hebben verrijkt met kastelen, landgoederen en buitenplaatsen.

Het boekwerk brengt daarnaast vroegere landschappen in beeld en verhaalt over wat zich daarin heeft afgespeeld: offers in moerassen en rivierarmen, bloedige veldslagen, maar ook over de eerste toeristische uitstapjes door achttiendeeeuwse wandelaars. Uiteraard komen de Vechtschippers aan bod, hun waren, hun vaak nog bestaande schippersherbergen en hun manieren om zelfs bij laagwater hun handel in Zwolle af te leveren.

Het boek is een standaardwerk voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Oost Nederland. Het kwam tot stand na diepgravend onderzoek door een grote groep onderzoekers en auteurs. Daarbij kwamen prachtige historische kaarten aan het licht die voor het eerst worden gepubliceerd. De atlas is onderdeel van het programma ‘Ruimte voor de Vecht’, waarin provincie, gemeenten en waterschappen samenwerken aan een veilige, mooie en beleefbare Vecht. Deze atlas van fors formaat wordt tijdelijk voor een opmerkelijk schappelijke prijs aangeboden door uitgeverij WBOOKS. Zie WBOOKS.com voor meer informatie.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.