buurtschap hoonhorst in beeld

Buurtschappen in het Vechtdal: Hoonhorst

In deze serie artikelen besteedt Vechtdal Centraal aandacht aan de diverse buurtschappen die het Vechtdal rijk is. In samenwerking met de betrokken plaatselijke belangenverenigingen gaan de artikelen in op diverse aspecten van de buurtschappen en worden bezienswaardigheden gepresenteerd met foto’s en achtergronden.

Door Maarten van Strien –

Hoonhorst wordt reeds genoemd in 1336: ‘De Hoenhorst’, een graanschuur (spieker) naast een kleine heuvel. De naam komt van Hogenhorst, een hoger gelegen gebied in het landschap. Woningen verspreid over het landschap, een dorp ontbreekt. Eeuwen later ontstaat in 1770 geleidelijk aan een dorpje rond de katholieke kerk die dan net gebouwd is. In 1795 woont het zeer bescheiden aantal van 28 mensen in Hoonhorst. In 1960 wordt een aantal wijken gebouwd om het groeiende inwonertal te faciliteren, momenteel ligt dit inwonertal in de dorpskern op ongeveer 640.

De belangrijke functie van het Plaatselijk belang Hoonhorst is die van communicatieorgaan tussen regionale overheden en de Hoonhorstenaren. Het is opgericht in 1937 en bestaat in 2012 dus 75 jaar. Voorzitter Evert Jan Hof noemt de mentaliteit van Hoonhorst ‘Sallands’. “Er zijn hier veel feesten en partijen. Ook de vele verenigingen dragen rijkelijk bij aan een bruisende saamhorigheid, het is een zeer gezellig buurtschap met een perfecte harmonie.” Hoonhorstenaren hebben alle reden om zonnig in het leven te staan; ze zijn omringd door een prachtige omgeving met mooie wandel- en fietsroutes. Slechts honderd meter buiten het dorp sta je reeds in het bos. Naast natuur en een grote cultuurhistorische waarde bevat omgeving veel fauna. In de omgeving zitten zo’n 60 vogelsoorten, inclusief kerkuilen en steenuilen. De ooievaar is sinds 2001 weer op bezoek in Hoonhorst en sinds die tijd zijn er twintig jonge ooievaars zijn geboren.

“Hoonhorstenaren zijn gewoon erg makkelijk. Als er van buiten de gemeenschap nieuwe mensen bij ons komen wonen betrekken we ze graag in onze gemeenschap. Maar als dat voor de nieuwkomer niet zo nodig hoeft is het wat ons betreft ‘even goede vrienden’. Niks moet”, benadrukt Hof. De vele feesten en partijen in Hoonhorst gaan ook voor buitenstaanders niet onopgemerkt voorbij. “Wij hebben vrienden uit Kampen, en die lachen wel eens over de feestmentaliteit van Hoonhorst. Ze zeggen dan: ‘voor elke scheet die iemand laat organiseren jullie een feest’. Er zit ongetwijfeld een kern van waarheid in,” lacht Hof, “desalniettemin komen uitgerekend ook zij hier graag meefeesten. Ook voetballers die op een goed moment gaan studeren of elders een baan vinden kunnen Hoonhorst maar niet uit hun hoofd krijgen. Dikwijls blijven ze voetballen bij onze voetbalvereniging.”

De bevolking in Hoonhorst wordt ouder, en dat is een aandachtspunt van het Plaatselijk Belang. De 70+-generatie heeft wat ondersteuning nodig, en dat is momenteel nog een hiaat. Als ouderen in Hoonhorst ondersteuning missen zullen ze via de geloofslijnen het dorp verlaten en in Raalte of Dalfsen gaan wonen. Ze komen pas weer terug naar Hoonhorst als ze begraven worden. “Het is de wens van het Plaatselijk Belang dat deze groep langer in Hoonhorst kan blijven wonen,” vertelt Hof. “Er is weliswaar een bejaardenwoning en wat aanvullende zorg, maar daar moet je je maar mee redden. Voor meer zorgvoorzieningen moet je dus naar elders. Zulke zorg in Hoonhorst moet betaalbaar ondersteund worden, je kunt echter niet al dat zorgpersoneel hier laten wonen, dat is te kostbaar. De oplossing die wij zien ligt in sneller internet. Veel zorg kan prima en efficiënt via dit medium gegeven worden.” Het plaatselijk belang doet meer dan oplossingen bedenken, ze voert ze ook uit waar het kan, hetgeen tot unieke situaties leidt.

Duurzaam Hoonhorst 2050 is zelf het hele dorp van glasvezelkabels aan het voorzien. Als dit klaar is wordt het glasvezelnetwerk weer verkocht aan KPN. “En het is werkelijk uniek dat dit gebeurt. Wij zijn de enige gemeente in Nederland waarbij een burgerinitiatief op dergelijke wijze wordt oppakt. En het is nodig, vinden we. In buitengebied hebben voldoende mensen UMTS, een dongle dus, maar verder ligt er niks. Als we in dit buitengebied naast de zorgvoorziening ook bedrijvigheid willen stimuleren dan zal er toch degelijk internet moeten komen.” Het is een van de voorbeelden waaruit blijkt dat het dorp initiatiefrijk is, ook de landelijke politiek heeft dit ontdekt. Hoonhorst is genoemd als een van de vier Nederlandse voorbeeldgemeenten in een rapportage van de Sociaal Economische Raad (SER) over hoe je met burgerinitiatieven en netwerkbestuur om moet gaan. “We verwachten dat het een trend wordt. In de komende decennia zullen buurtschappen zich op vergelijkbare wijze organiseren omdat de overheid simpelweg niet meer alles voor je doet. Als je als buurtschap zelf geen inzet en initiatief toont wordt je al rap vergeten door de overheid. Hoonhorst wordt momenteel beslist niet vergeten,” vertelt Hof trots.

Molen Fakkert

Deze kenmerkende en imposante molen in het centrum van Hoonhorst stamt uit 1862. In het verleden zijn er al restauratiepogingen geweest, de laatste keer in 1963, maar die poging is gestrand. In 1999 is het terrein waar de molen op staat verkocht aan de gemeente. Omdat het terrein schoon opgeleverd moest worden zou de molen tegen de vlakte moeten. Een aantal inwoners wist dit te voorkomen door ervoor te zorgen dat het gebouw, inclusief de molenaarswoning, een rijksmonument werd.

De gemeente was in eerste instantie niet zo blij mee met deze ontwikkeling, maar heeft later toch alle medewerking gegeven aan de huidige restauratie. In 2009 kwam er voor deze restauratie een subsidie van de provincie beschikbaar. “De restauratie begon in oktober 2010,” vertelt Wim Schrijver, vicevoorzitter van stichting Molen Fakkert. “Er zaten nogal wat scheuren in de voegen, maar het is inmiddels allemaal hersteld. De romp is zo goed als klaar, de wieken zitten erop, eind oktober is Molen Fakkert maalvaardig, en malen gaat ie dan ook zeker doen. Hiervoor zijn in Hoonhorst maarliefst vijf molenaars beschikbaar; vier zijn er gediplomeerd, eentje is nog bezig met de opleiding.” Op 11 mei 2012 zal de molen officieel worden geopend, het is de dag voor de nationale molendag. Vanzelfsprekend wordt ook dit weer een groot dorpsfeest. www.molenfakkerthoonhorst.nl

Multiveld

Kinderen in het dorp wilden een skatebaan. Omdat ook jonge Hoonhorstenaren zich actief opstellen regelden ze genoeg handtekeningen om de skatebaan te legitimeren. Het probleem was de locatie, gesprekken met sportpark De Potkamp volgden. Ook het sportpark had beperkt de ruimte. Na uitgebreid overleg werd de ontwikkeling van de skatebaan opgenomen in een plan waarin ook een multiveld zat. En zo geschiedde het. Duurzaam Hoonhorst heeft met de verlichting van dit multiveld voor een aardige noviteit gezorgd. Het multiveld in Hoonhorst is het eerste veld in Nederland dat ledverlichting heeft waarbij de energie uit zonnecollectoren komt. Na ongeveer een jaar is met deze zonnecollectoren zelfs 1000 kilowattuur meer opgewekt dan verbruikt. Het is aldus een aanwinst voor en door het dorp, en werd geopend op de bijzondere datum 10-10-’10, een dag waarop ‘t ook nog eens prima weer was – het moest waarschijnlijk zo zijn.

De kinderen houden de skatebaan netjes, ze weten dat rommel gewoon niet cool is voor elkaar. De eerder genoemde saamhorigheid in Hoonhorst treft men op jonge leeftijd al aan. Zo helpen basisschoolkinderen uit groep 8 de kinderen uit groep 1 en 2. Wat betreft de redenen van deze saamhorigheid, het plaatselijk belang kan er de vinger niet precies op leggen. Voorzitter Hof vertelt: “Met een flesje vol Hoonhorstmagie zou je de problemen van hele probleemwijken op kunnen lossen. Niet iedereen in Hoonhorst is katholiek, maar ik vermoed wel dat onze katholieke kerk een positieve invloed heeft op alle inwoners. Maar bovenal: de mensen kennen elkaar en corrigeren elkaar als daar aanleiding toe is. We hebben enig vandalisme gehad, en het aanspreken van een paar personen, gecombineerd met een artikeltje in de media met als kern ‘vernieling is niet stoer’, bleek genoeg om het hele probleem op te lossen. Onze sociale harmonie bleek haast een probleem voor het verkrijgen van fondsen voor de ontwikkeling van het multiveld. Je moest zowat een probleemwijk zijn of probleemjongeren hebben om aan geld te komen, en die zijn er in Hoonhorst niet. Het fonds kwam uiteindelijk toch wel tot de ontdekking dat de opvallend positieve sfeer in Hoonhorst best beloond mocht worden. Je zult immers maar probleemjongeren moeten inhuren om aan een subsidie te komen..” Sportpark De Potkamp

Kerkstraat 24 – Hoonhorst.

Camping Starnbosch

Deze camping bestaat 50 jaar. Er werd al vanaf 1920 gekampeerd, maar vanaf 1961 is het een officiële camping. De naam komt van Sterrenbosch, waar het park in gelegen is. ‘Kamperen doe je natuurlijk op camping starnbosch’ is de terechte slogan voor deze camping die is omringd door een imposant bos. Het park biedt 250 staanplaatsen, en de nieuwste aanwinst is een zwembad waarvan het dak open- en dichtgeschoven kan worden. Rolf Halverhout vertelt over zijn camping. “We zijn geen camping met toeters en bellen, maar hebben desalniettemin wel faciliteiten zoals een winkeltje, restaurant, een wasserette, en het naast gelegen restaurant Het Boskamp. Ons sportveld kan gebruikt worden voor een veelheid aan activiteiten. Bijzonder zijn onze speciale arrangementen voor vader en zoon, een paar dagen waarin zij er echt voor elkaar zijn. Zulks is zeker geen overbodige luxe als je bedenkt dat de vaders vaak de kostwinners zijn, ‘s avonds willen rusten en minder mogelijkheden hebben om met hun kinderen door te brengen. Vergelijkbare arrangementen hebben we voor moeders en dochters: het stoeremeidenweekend. Dit jaar hebben we met moeders en dochters een flashmob gehouden in het centrum van Dalfsen, erg leuk was dat.” Op YouTube is deze flashmob te bekijken door te zoeken op ‘flashmob dalfsen’. Sterrebosweg 4 – Dalfsen, 0529-431571, www.starnbosch.nl

De Zwaluwhof

Deze horecaboerderij biedt doordeweeks bed ‘n breakfast aan. In de weekenden is de ruimte te huur voor groepen tot achttien personen die zichzelf kunnen bedruipen. Naast vriendengroepen en families wordt de ruimte in de weekenden geboekt door bedrijven die in alle rust willen vergaderen. Er kan zelf gekookt worden, en de zes slaapkamers hebben eigen sanitair. De Zwaluwhof is het hele jaar geopend.

Adres: Zwarteweg 7a – Hoonhorst, 0529-436875, www.zwaluwhof.nl

Wie de afgelopen tijd De Zwaluwhof heeft bezocht zal zich wellicht hebben afgevraagd waarom er op een naastliggend grasveldje een rij lelijke eenden geparkeerd staat. Deze eenden zijn een activiteit van Hiawatha-Actief, dat allerlei leuke uitjes organiseert. De eendentour is al een begrip in Hoonhorst sinds 2007. Mensen worden opgedeeld in groepen van vier, zo’n groep gaat in een lelijke eend op pad in de omgeving om onderweg allerlei uiteenlopende opdrachtjes uit te voeren waarmee punten verdiend kunnen worden. Aan de voet van de Lemelerberg is het bijvoorbeeld de bedoeling om geblinddoekt te fileparkeren, hierbij de aanwijzingen volgend van de medepassagiers. De winnaar van de tour krijgt een mooie beker. Lelijk of niet, de eend heeft enige noemenswaardige voordelen en eigenschappen. Mocht er een technisch probleem ontstaan dan zijn onderdelen nog gewoon verkrijgbaar. Alle eenden zijn cabrio’s en het is simpelweg een spektakel om met vier personen in zo’n waggelend voertuig scherpe bochten te nemen. www.hiawatha-actief.nl/lelijke_eendentour .

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.