Home / archiefcentraal / buurtschap beerzerveld marienberg

buurtschap beerzerveld marienberg

In deze serie artikelen besteedt Vechtdal Centraal aandacht aan de diverse buurtschappen die het Vechtdal rijk is. In samenwerking met de betrokken plaatselijke belangenverenigingen gaan de artikelen in op diverse aspecten van de buurtschappen en worden bezienswaardigheden gepresenteerd met foto’s en achtergronden.

Door Maarten van Strien –

Beerzerveld hoort bij de gemeente Ommen terwijl Mariënberg bij de gemeente Hardenberg hoort. “Tja, die combinatie is gewoon zo ontstaan” vertelt voorzitter Roel Warrink. “De voetbalvereniging Mariënberg ligt bijvoorbeeld op grond van Beerzerveld. De fysieke scheiding tussen de twee gemeentes is de Kloosterdijk. Je merkt toch dat de combinatie een meerwaarde heeft; de gemeentes worden zo gedwongen om toch wat met elkaar op te trekken. Als je bijvoorbeeld een kulturhus opzet dan doe je dat voor en met beide kernen.”

Beerzerveld en Mariënberg zijn dorpskernen met een buitengebied dat zich uitstrekt tot een kilometer of vier rond de kern. Het buitengebied is voornamelijk agrarisch ingericht; akkerbouw en vooral veeteelt. Er wonen ongeveer 2500 mensen waarvan ruim de helft in de kernen. Door treinstation Mariënberg hebben mensen een verbinding met Twente, Zwolle en Emmen. Het station is voor mensen een reden om in Mariënberg te wonen. Er zijn drie basisscholen, voor voortgezet onderwijs gaan mensen naar Zwolle en Hardenberg.

“Er is veel sociale cohesie in de kernen en er is echt ontzettend veel te doen” vertelt Warrink. “Toneelverenigingen, muziekverenigingen, een houtsnijclub, een schietvereniging, gymnastiekverenigingen, volleybal, voetval. En het is, net als het bestuur van het plaatselijk belang, allemaal gebaseerd op vrijwilligers. Wie in z’n vrije tijd liever de buitenlucht verkiest mag zich verheugen op een divers landschap met wandelroutes langs landbouw en bossen. Ook de bevolking is best gemêleerd als je kijkt naar leeftijdsopbouw, beroepen en cultuur.”

Dorpsplanplus

Net als Lemele doet Beerzerveld mee met het dorpsplanplus, Om het woonplezier te vergroten is tijdens vergaderingen een aantal wensen van bewoners naar voren gekomen. Het kulturhus is momenteel een hot item. De gemeente heeft ICSadviseurs uit Zwolle ingeschakeld om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Geleidelijk aan komt men tot de ontdekking dat dit project financieel goed haalbaar moet zijn. “Er zijn twee beoogde locaties voor het kulturhus; het centrum van Beerzerveld, of Beerzerhaar (tussen Beerzerveld en Mariënberg). Het komt nog wel eens voor dat een kulturhus stukloopt omdat na verloop van jaren de exploitatiekosten niet meer rond te krijgen zijn. In Beerzerhaar zouden beide kernen betrokken zijn en kun je de exploitatiekosten veel beter rond krijgen”

Ook verkeersveiligheid speelt een belangrijke rol bij de bewoners. Zij hebben een aantal verbeterpunten aangewezen. Het trottoir zou beter gangbaar mogen worden en de scholen kunnen wel een paar parkeerplaatsen gebruiken. Een belangrijk aandachtspunt is het kruispunt Beerzerweg-Twentseweg. “Daar gebeuren wekelijks ongelukken, helaas ook dodelijke. Het is een gelijkvloerse kruising zonder stoplichten. En het rare is dat het eigenlijk een heel overzichtelijk kruispunt is. Misschien is het wel té overzichtelijk en kijken mensen te ver weg zodat ze missen wat er naast ze gebeurt. In de spits is het kruispunt druk, enorme rijen met auto’s staan er te wachten tot ze de weg op kunnen draaien. Samen met het plaatselijk belang Beerze en de gemeente Ommen zijn we in overleg over een oplossing. Stoplichten zijn een optie, alsmede een ongelijkvloerse kruising. Onze eigen voorkeur gaat uit naar een grote rotonde.”

Ook vroegen bewoners zich af of er fietspaden mogelijk zijn. De gemeente Hardenberg is bezig met verkeerstellingen, in verschillende seizoenen, om te zien hoe vaak zo’n fietspad gebruikt zal worden. “Het gaat hier om de aansluiting op het landelijke fietsnet. Rond Sibculo en rond Mariënberg ligt een kring, maar tussen die twee ligt geen echt fietspad. Niet alleen voor de bewoners maar ook voor toeristen is een fietspad zeer welkom.”

Oudere bewoners vroegen zich af of er niet wat aangepaste (gelijkvloerse) woningbouw kon komen zodat ze langer in Beerzerveld konden blijven. Nu is het vaak zo dat oudere bewoners uit Beerzerveld en Mariënberg vertrekken naar Vroomshoop en Hardenberg, waar een seniorenhuis met zorgverlening aanwezig is. Veel ouderen willen het liefst in Beerzerveld blijven.

Ook jongeren hebben hun wensen. Er mogen volgens hun wel wat meer starterswoningen komen. Jongeren blijven graag in de buurt van hun familie wonen, en de aanwezigheid van dergelijke grote familiekringen in Beerzerveld zal zelfs een buitenstaander opvallen. Maar een goedkopere etagewoning bouwen in Beerzerveld is ‘not done’. Recentelijk is besloten tot de bouw van zeven starterswoningen op een bouwterrein. Er zouden eerst etagewoningen komen, maar daar was overduidelijk geen liefhebberij voor.

Een andere wens van de bewoners is het inrichten van een dorpsplein, een soort brink. Deze moet komen te liggen tussen de bestaande bebouwing en de nieuwbouw. Na de vakantieperiode wordt er een werkgroep samengesteld door mensen van de gemeente Ommen, het plaatselijk belang en betrokken bewoners om te zien hoe het dorpsplanplus in te vullen is.

De provincie Overijssel heeft besloten dat de scheepvaart op het kanaal geïntensiveerd moet worden. Het kanaal is reeds uitgediept en her en der wordt het verbreed. De huidige bruggen zullen dan te smal zijn voor het nieuwe scheepvaartverkeer. De Kloosterdijk brug wordt vervangen en wordt ook voor automobilisten tweemaal zo breed. In de tijd dat er aan de nieuwe brug wordt gewerkt is er wel enigszins een probleem bewoners die anders deze brug gebruiken. Gedurende het halve jaar die de bouw op zich neemt moeten zij de Beerzerveldbrug of de brug bij de Gouden Ploeg gebruiken.

[b]Hut Mariaborch[b]

Naar aanleiding van een verzoek van de gemeente Hardenberg heeft het plaatselijk belang het initiatief genomen tot deze zogenaamde komgrensverfraaiing. Het is een nagebouwde kapel met aan de binnenkant geschiedenis van Mariënberg en omgeving, weergegeven op panelen. Er zit geen spijker in het eikenhout, houtverbindingen houden de kapel bijeen. De bouw heeft ongeveer een jaar geduurd en het is onlangs geopend. De Hut Mariaborch ligt op aan het kruispunt Beerzerweg-Nieuweweg, langs verschillende toeristische routes.

De Distelbelt

De Vecht heeft een wateruitloopgebied gekregen, bij hoog water zal dus een stukje land onder water staan. Her en der is grond weggegraven om het uitloopgebied te verkrijgen. Van deze grond is enkele jaren geleden een kleine heuvel gemaakt; De Distelbelt. Het is een toeristische attractie, omdat het erg herkenbaar is. Wandelaars en fietsers gebruiken het dikwijls als vertrekpunt. Op de heuvel staan informatieborden, een overzichtskaart en bankjes. Vanzelfsprekend biedt de heuvel een groot uitzicht op de wijde omgeving.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.