Home / archiefcentraal / borstkankerzorg bekroond met roze lintje

borstkankerzorg bekroond met roze lintje

“Wij zijn ontzettend blij met het roze lintje, want het is een erkenning vanuit de patiënten zelf, dat onze borstkankerzorg hier goed is”, aldus Pauline Terwijn van de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep. “Dat wil overigens niet zeggen dat andere ziekenhuizen geen goede zorg bieden, maar wij werken in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis volgens de criteria van BVN, dat wil zeggen op een manier die de patiënten belangrijk vinden.”

Geen wachttijden

Goede zorg voor de borstkankerpatiënt betekent in Hardenberg, dat er géén wachttijd is. Binnen twee werkdagen na aanmelding door de huisarts, kan de patiënt terecht in het ziekenhuis, daar waar de norm landelijk op vijf werkdagen ligt. De patiënt krijgt op één dag alle benodigde onderzoeken achter elkaar en zo mogelijk aan het eind van de dag de uitslag. Als operatie nodig is, dan kan dat gegarandeerd binnen vier weken. Het team chirurgen is het laatste half jaar versterkt met twee nieuwe specialisten, dokter Lutke Holzik en dokter Van den Ende, die beiden oncologisch georiënteerd zijn. Chirurgen Jagers op Akkerhuis en Tomee zijn, tezamen met Van den Ende, de artsen die met name gespecialiseerd zijn in de mamma (borst)chirurgie.

Regie

In het ziekenhuis staat een multidisciplinair team van verschillende deskundige professionals klaar voor de patiënt. Dit oncologieteam bespreekt gezamenlijk het behandelplan. De regieverpleegkundige oncologie is daarbij het vaste aanspreekpunt voor de patiënt. “Deze verpleegkundige is de rots in de branding voor de patiënt met al haar of zijn vragen en onzekerheden en is altijd bereikbaar”, aldus Edwin Frenay van ’t Veen, zorgondernemer oncologie.

Mammograaf en open MRI

Het ziekenhuis in Hardenberg heeft onlangs een gloednieuwe mammograaf geïnstalleerd met een heel hoge beeldkwaliteit en de mogelijkheid om vacuümbiopten te nemen. Met dit apparaat worden borstafwijkingen driedimensionaal in beeld gebracht. Het onderzoek is minder belastend voor de patiënt, omdat het vaak minder gevoelig is en korter duurt en er bovendien minder straling vrijkomt. De kwaliteit van de mammograaf is vergelijkbaar met de apparatuur die wordt ingezet bij de landelijke bevolkingsonderzoeken.

“Onze radiologen zijn onlangs gevraagd om de borstfoto’s van bevolkingsonderzoeken te beoordelen. Hieruit spreekt landelijk vertrouwen in hun deskundigheid”, zegt Pauline Terwijn.

Het ziekenhuis krijgt daarnaast rond half november een zeer geavanceerde open MRI, waarmee eveneens diagnostiek van de mammae plaatsvindt. In voorkomende gevallen is het wenselijk om dit apparaat in te zetten, omdat hiermee dieper liggende delen in beeld gebracht kunnen worden. De interne verbouwing op de afdeling radiologie voor de open MRI is in volle gang.

Zorgpad

De medewerkers zijn bekwaam, de apparatuur is top en daarnaast is het gehele zorgproces rondom de borstkankerzorg goed beschreven in een zogeheten zorgpad. Dat betekent dat alle afspraken rondom deze zorg op elkaar zijn afgestemd, zodat de zorgverlening efficiënt verloopt; niet alleen binnen de muren van het ziekenhuis, maar ook erbuiten. De gehele zorgketen rondom de patiënt met borstkanker werkt volgens dezelfde afspraken, van huisarts tot chirurg en thuiszorg.

Roze lintje

“Hoe trots we ook zijn op het roze lintje en hoe hard we daar als oncologisch team aan gewerkt hebben, we moeten niet vergeten dat het uiteindelijk draait om de patiënt. De zorg moet voor hen goed geregeld zijn. Daar draait het om en daar doen we het voor, aldus Frenay van ‘t Veen. “Onze borstkankerzorg is een mooi pakket, nu met een roze lintje erom.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.