Home / archiefcentraal / waterschap beheert water vanuit de ruimte

waterschap beheert water vanuit de ruimte

n.

De beelden geven een nauwkeurig beeld hoe het staat met het grond- en oppervlaktewater. Denk daarbij aan verdamping, gewasgroei en bodemvocht. Voor het opzetten van dit project bundelden een aantal waterschappen hun krachten, namelijk Aa en Maas, Stichtse Rijnlanden, Brabantse Delta, De Dommel en Groot Salland. Door deze samenwerking wisselen waterschappen kennis uit en levert de gezamenlijke inkoop van de satellietbeelden inkoopvoordeel op.

De toepassing van satellietbeelden worden door de waterschappen voor verschillende doeleinden gebruikt. Groot Salland kiest voor toepassingen in het uitvoerend peilbeheer, zodat vroegtijdig beslissingen genomen kunnen worden in het aanpassen van waterpeilen. Door deze beelden te gebruiken, hoopt het waterschap beter te kunnen inspringen op verdroging en vernatting. Satellietbeelden zullen ook achteraf geraadpleegd worden en als ondersteuning dienen voor de communicatie richting burgers.

De waterschappen zijn de eerste in Nederland die op deze wijze met satellietbeelden gaan werken en gaan daarmee een uniek samenwerkingsverband aan. In eerste instantie loopt de proef tot april 2012. De beelden worden allereerst binnen Groot Salland gebruikt. In de toekomst kunnen de beelden via het internet ook toegankelijk gemaakt worden voor anderen.

Deze satellietbeelden moeten uiteindelijk kunnen leiden tot kostenbesparing bij maatregelen voor waterberging en verdrogingsbestrijding en tot minder schade voor burgers, landbouw en natuur.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.