Home / archiefcentraal / vervlogen tijden herleven in ommen

vervlogen tijden herleven in ommen

Je hoeft niet verbaasd te staan als je op vrijdag 19 augustus een groot middeleeuws gezelschap tegenkomt in Ommen. Dat is het startsein van het evenement Ommen in de Middeleeuwen, dat plaatsvindt in het weekend van 20 en 21 augustus. Wie voorgaande jaren ook van de partij was kan nu een nog groter schouwspel verwachten op Landgoed het Laer. Medeorganisator Jan Steen: “Dit jaar wordt Ommen in de middeleeuwen nog spectaculairder dan de vorige keer.”

Door Esperanza Claasen

Een riddertoernooi moet ervoor zorgen dat het middeleeuwse festijn nog spannender en imposanter wordt als voorheen. Steen: “We zijn al minstens anderhalve maand bezig met de voorbereidingen van het riddertoernooi. De bedoeling is dat er vier ridders te paard om de hand van de schone jongvrouw gaan strijden. Dat doen zij door zich op verschillende manieren uit te sloven, voor het publiek én voor de jonkvrouw. Alle ridders willen uitblinken in appel klieven, speerwerpen en ringsteken.” Naast de veelbelovende riddershow zal er ook weer een uilenshow te zien zijn dat het team van Dragonheart uit Enschede verzorgt. Tevens zal de echte middeleeuwse goochelaar Jannes het publiek verassen met een act vol humor en spanning. Ook een echte klucht ontbreekt dit weekend niet. Op beide dagen wordt ‘De blinde die het geld begroef’ vertoond. Voor de kinderen is er ook genoeg te doen. Zij kunnen bijvoorbeeld brood bakken, steltlopen en zijn er nog veel meer kinderspelen die in de middeleeuwen gedaan werden.

Landgoed het Laer

Maar deze hele show kan pas opgevoerd worden als de ridders, jonkvrouwen en schildknapen Landgoed het Laer veroverd hebben. Op vrijdagavond waagt het gezelschap een poging door met een zelfgemaakt vlot,ter hoogte van Hotel de Zon, de Vechtoever over te steken. Daarna vervolgen zij hun weg naar Het Laer, dat ze vervolgens het hele weekend zullen bezetten. Volgens organisator Steen is Het Laer de ideale locatie voor dit evenement. “Het is een prachtige locatie. Ons decor, dat een middeleeuws dorp voorstelt, komt daar goed tot zijn recht. Daarnaast biedt het landgoed ons voldoende ruimte voor de activiteiten die we hier willen houden.” Tijdens het historische festijn zullen er twee velden met kampenenten zijn. Er worden demonstraties gegeven en verschillende ambachten en hobby’s uit de middeleeuwen worden uitgeoefend, zoals kaarsen maken en schilderen. Op de middeleeuwse markt vind je onder andere huisgemaakte wijn, vers gebakken brood en andere producten uit vroegere tijden.

Samen met vijf anderen heeft Jan Steen dit middeleeuwse evenement georganiseerd. “Toen een van ons eens op een ander middeleeuws festival was zei hij ‘dat kunnen wij veel beter’. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.” Toch weet het vijfkoppige Ommer gezelschap ieder jaar meer bezoekers naar het feest te lokken. “We begonnen met 3500 gasten in het eerste jaar. Vorig jaar is dat aantal gestegen naar 5000 bezoeker. Dit jaar hopen we daar natuurlijk weer ver bovenuit te komen. Een alles bepalende factor daarbij is het weer. Bij slecht weer zullen we ongetwijfeld minder bezoekers trekken dan op een mooie droge dag. Maar weer of geen weer. Het belangrijkste vind ik dat de gasten plezier hebben. Als zij genieten ben ik tevreden.”

Handig om te weten

Ommen in de Middeleeuwen trapt op vrijdag 19 augustus om 19.00 uur af in en rond het centrum van Ommen. De activiteiten vinden plaats in het aansluitende weekend bij Landgoed het Laer. Op zaterdag is het terrein van 11.00 tot 18.00 uur geopend. Op zondag is het terrein van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Een dagkaart kost 6 euro per persoon. In de voorverkoop kun je de kaarten bij de Albert Heijn in Ommen kopen voor 5 euro per persoon. Voor kinderen tot en met 3 jaar is de toegang gratis. Er is voldoende parkeergelegenheid voor de auto. De kosten bedragen 2 euro per auto.

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.