Home / archiefcentraal / verlies omdraaien in iets positiefs

verlies omdraaien in iets positiefs

Voor hemzelf was de winst een stuk verwerking van het overlijden van zijn vrouw en de wetenschap dat er door iedere stap die hij liep op de weg naar Santiago de Compostella mensen geholpen kunnen worden.

In 2007 verloor Jan zijn echtgenote aan kanker. Niet lang daarna kwam hij via via in aanraking met De Nije Stichting. “Ik werkte nog wel, maar liep echt met de ziel onder mijn arm. Bij hen vond ik steun en een soort van lotgenotencontact. In die tijd ben ik ook begonnen met wandelen. Op paaszaterdag 2008 liep ik mijn eerste vijf kilometer, op paaszondag tien- en op paasmaandag twintig kilometer. Daarna heb ik me opgegeven voor de Nijmeegse Vierdaagse”, vertelt hij. “De weken erop oefende ik regelmatig en ik liep die zomer 3100 euro bij elkaar voor de Nije Stichting.”

Daarna had Meijerink de smaak te pakken en maakte hij vele kilometers voor het goede doel. Hij fietste van de Vrije Universiteit in Amsterdam naar Rossum, deed mee aan allerlei Kennedymarsen en fietste de Elfstedentocht. “Het wandelen deed me goed. De rust, de ruimte, maar ook de aanspraak die je onderweg hebt, wanneer mensen zien wat er op je shirt staat. Al pratende kwam ik erachter dat bijna iedereen wel op de een of andere manier met kanker te maken heeft gehad. Het mooie van praten met vreemden is dat je even een heel persoonlijk gesprek hebt en daarna diegene niet meer ziet. Dat heeft me erg geholpen bij de verliesverwerking. Je bent op een positieve manier bezig met de dingen die je overkomen.”

Dat merkte de Dalfsenaar niet alleen bij zichzelf, maar ook bij de doelgroep. Inmiddels organiseert hij regelmatig wandeltochten voor de bezoekers van de Nije Stichting en trekt er regelmatig met een groep op uit. Dit voorjaar lag dat een beetje stil, omdat hij toen in zijn eentje de tocht der tochten heeft gemaakt: de wandeling naar Santiago de Compostella.

“Waarom ik dit heb gedaan? Toen mijn vrouw nog leefde waren er in onze kennissenkring diverse mensen die de tocht hebben gemaakt. Die verhalen vonden wij altijd mooi. Mijn vrouw had zelf ook altijd nog graag eens naar Lourdes gewild. Daarom heb ik besloten de wandeling te gaan maken, maar dan via Lourdes te gaan. En op die manier geld in te zamelen voor de Nije Stichting.” Naast geld inzamelen, liep hij vooral voor zijn eigen verwerking. Hij gaf dan ook aan dat Nije Stichtingdirecteur Debby Nijenhuis mocht doen wat ze wilde aan publiciteit en promotie, zolang hij er zelf maar niet druk mee hoefde te zijn. “Ik weet dat Debby druk is geweest met het inzamelen, maar hoeveel dit heeft opgeleverd, weet ik tot nu toe nog niet. Ik wilde onderweg niet steeds verplicht op zoek moeten gaan naar internet om een blog bij te houden. Ik wilde ook graag een stuk rust hebben en dat is gelukt.”

Terugkijkend heeft Meijerink een heel goed gevoel over zijn wekenlange reis. “Grote delen van de reis liep ik helemaal alleen en dat was heerlijk. Ondanks dat ik soms een hele dag niemand zag of sprak, heb ik toch steeds met een positief gevoel rondgelopen en me nooit verloren gevoeld. In kloosters en hostels waar ik overnachtte maakte ik kennis met mensen uit alle delen van de wereld. Het was echt een hele mooie ervaring”, vindt hij achteraf. “Ik voelde me ook lichamelijk heel goed tijdens de tocht en heb tijdens de tocht besloten om meer te gaan doen met gezond leven en gezonde voeding in verband met kanker. Ik denk dat het heel goed is om homeopathie te combineren met reguliere zorg. Aan chemo’s ontkom je niet als je kanker hebt, maar aan de bijwerkingen kan je heel wat doen, juist op homeopathisch vlak. De complementaire zorg is nog steeds onderbelicht. Ik zie het als mijn missie om hier iets aan te doen. Ik wil niet aan de negatieve kant blijven zitten, maar het verlies van mijn vrouw omdraaien naar iets positiefs. Ik wil anderen helpen door informatie te geven, en misschien samen met andere partijen een folder maken. Dat is waar ik me de komende tijd aan wil wijden.”

Door Erna Ekkelkamp

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.