straatpraat wat mis je in hoonhorst

Vechtdalproducten

Ken Hughes uit Hoonhorst vertelt met een sterk Engels accent dat hij eigenlijk weinig mist in het dorp. Hij is aan het werk in zijn huis met veel ecologische bouwmanieren en materialen. ‘‘Misschien een klein winkeltje met Vechtdalproducten… that sort of things’’. Een pinautomaat vindt hij ook nog wel een goed idee, maar verder vindt hij het wel prima. Het is lekker rustig hier en als je boodschappen wilt doen, of je zoekt een school, dan kun je heel makkelijk ergens anders heen. Daarnaast komt er ook een SRV-wagen langs, de supermarkt aan huis. Ken is vrij tevreden.

Ouderen

Ciska Koenjer uit Heino vertelt hardlopend dat er misschien wel wat meer voorzieningen voor ouderen bij mogen komen. Zelf heeft ze dit nog niet ervaren, maar vrienden van haar wel. ‘‘Ik woon zelf niet in Hoonhorst, maar heb er wel vrienden wonen. Hun ouders moesten het dorp verlaten, toen ze niet meer op zichzelf konden wonen’’, vertelt ze. Ciska zou het mooi vinden als de ouderen in Hoonhorst kunnen blijven. Een verzorgingstehuis zou hier bijvoorbeeld een oplossing voor zijn. ‘‘Hoonhorst is een heel hecht dorp, dus ik denk dat het voor ouderen heel fijn is om hier te kunnen blijven.’’

Lekker rustig

Meneer Broeks uit Hoonhorst vindt het dorp juist een fijne woonplek, omdat er zo weinig is. ‘‘Het is hier lekker rustig’’, vindt Broeks. ‘‘Hoonhorst heeft een gezond verenigingsleven. Er is bijvoorbeeld voetbal, tennis en tafeltennis. De tafeltennisvereniging heeft zelfs in de hoofdklasse gespeeld.’’ Broeks vertelt ook over de gezellige ouderenmiddag en het Kulturhus dat volop bezig is met plannen ontwikkelen. ‘‘Ik kan me voorstellen dat de jeugd misschien wat mist, maar ik vind het juist prima zo.’’

Dan maar met de auto

‘‘Ik mis eigenlijk niks, hier in Hoonhorst’’, vertelt Theo Horstman uit Hoonhorst. ‘‘Er is genoeg sport. Als het hier in Hoonhorst niet is, kun je het wel in de buurt vinden. Daarnaast moet je ook niet te veel keus hebben. Hoe meer keus, hoe moeilijker voor de kinderen.’’ Wel zou hij een Kruidenierswinkel of een Welkoop leuk vinden. ‘‘Maar er is al een SRV en met de auto ben je zo in Dalfsen of in Heino.’’ Theo vertelt dat het eigenlijk met sport en winkels hetzelfde is: ‘‘Het heeft hier geen bestaansrecht. Omdat je zo snel in Dalfsen of Heino bent, houdt het geen stand. Dan maar met de auto naar een andere plaats.’’

Alle bakkers zijn weg

‘‘Weet je wat het is?’’ zegt Jan Damman uit Hoonhorst. ‘‘Vroeger ging je overal naartoe op de fiets. Tegenwoordig ga je met de auto. Vroeger waren er wel vier bakkers waren in het dorp, die zijn nu allemaal verdwenen. ‘‘Tegenwoordig heeft iedereen een auto en ben je zo in het volgende dorp. Iemand die achterin Dalfsen woont is niet zo lang onderweg naar het centrum als ik.’’ Het is dus niet haalbaar meer. ‘‘Een supermarkt? Die krijg je hier nooit meer terug!’’ Jan houdt er gewoon rekening mee: ‘‘We doen nu één keer in de week alle boodschappen. Geen probleem.’’

‘Je weet waar je aan begint’’

‘‘Ik mis een pinautomaat. Je kunt hier nergens geld uitgeven. Bij Zaal Kappers, bij de melkboer: alles kun je op laten schrijven’’, vertelt Marloes Jansen. Alle buren zijn het met elkaar eens: er is al zo veel. ‘‘We hebben feesten genoeg, er is een peuterspeelzaal en een BSO. Als er iets niet is, verzinnen we wel wat’’. Trots wijzen de gezellige buren naar hun geïmproviseerde badmintonveld. Wendy Meijerink: ‘‘Een klimtoestel zou misschien nog wel leuk zijn.’’ ‘‘En een zwembad!’’ grapt Erik Schroten. ‘‘Maar geef ons een boel strobalen en een zeil en ook dat is opgelost.’’ Robert de Vries uit Den Haag grapt: ‘‘Schrijf maar niet te positief, want dan komt iedereen hier wonen!’’

Door Lieke Kiekebosch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.