stoppen met roken programma in groepen

Deelname wordt in 2011 nog vergoed door de zorgverzekeraar. Maar Isala voegt nog een extra mogelijkheid toe: ‘peer support’. Uitgangspunt is dat lotgenotencontact bijdraagt aan het volhouden en het voorkomen van terugval bij mensen die gestopt zijn met roken. Meer informatie via 038-424 24 56.

Het programma is bedoeld voor alle rokers die poliklinische ondersteuning wensen om van de verslaving af te komen. Het gaat dan om patiënten die worden doorverwezen door hun medisch specialist, hun huisarts of rokers die op eigen initiatief een afspraak willen maken. Stoppen met roken is ook belangrijk voor patiënten met een chronische aandoening zoals diabetes, COPD, hartfalen en vaataandoeningen. De overheid probeert al jaren het aantal rokers te verminderen.

Het stoppen-met-roken programma volgens de Pakje Kans methode duurt twaalf weken, waarin negen bijeenkomsten plaatsvinden. De groep bestaat uit maximaal twaalf deelnemers. Tijdens dit programma kunnen groepsgenoten elkaar steunen en ervaringen uitwisselen om het stoppen vol te houden.

De trainers, geschoold door Stivoro, behandelen verschillende thema’s. Nadat deze training met succes gevolgd is, is het belangrijk om niet opnieuw te gaan roken. Die gedragsverandering is vaak moeilijk om alleen vol te houden. Daarom hebben de Isala klinieken een vrijblijvend, aanvullend programma ontwikkeld: ‘peer support’.

Lotgenoten volgen elkaar in duo’s gedurende zes maanden om elkaar actief te steunen. Dat kan telefonisch of via persoonlijk contact. In dat half jaar vindt na drie maanden contact plaats met de verpleegkundig specialist. Voorafgaand aan deze periode worden deelnemers getraind in gespreksvaardigheden, communicatie en zelfmanagement. De Isala klinieken gebruiken dit aanvullende programma ook om te onderzoeken in hoeverre lotgenotencontact bijdraagt aan het volhouden en het voorkomen van terugval bij mensen die gestopt zijn met roken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.