Home / archiefcentraal / spijkerschrift slaapkamer in de aanbieding

spijkerschrift slaapkamer in de aanbieding

Het is diep in de nacht. De slaap krijg ik maar niet te pakken. Wat mij wel te pakken krijgt, zijn die nare vervelende steekmuggen. Ik lig onder de dekens met alleen nog mijn armen en een puntje van mijn neus zichtbaar. Die zijn dan ook gebombardeerd tot richt- en steekpunt van de zoemende zomerparasieten. De bultenteller staat inmiddels op gemiddeld twintig steken per nacht, wat heeft geresulteerd in 65 muggepokken, verspreid over mijn beide armen. Mijn neus is nog niet de moeite waard, lijkt het wel. Wageningen heeft een muggenplaag beloofd. Nou, ik weet waar die inmiddels is.

De stofzuiger staat iedere avond paraat om deze bloedzuigers van het toneel te laten verdwijnen, de electrische vliegenmepper ligt op het nachtkastje. Het mag allemaal niet baten, degenen die mijn moorddaad weten te overleven, leven zich uit op mijn bloed en feesten er verder lustig op los. Lowlands is hier niets bij. De schuine wand zit inmiddels vol met bloederige discospetters van de onverwachte meppen die ik uitdeel in mijn slaap. Ik hoor ze overal en nergens. Irritant zoemt er ééntje rond mijn neus en landt op mijn hand. Het muggennaaldje steekt behendig in mijn vel en ik zie hoe het achterlijfje zich vult als een vliegtuig met kerosine. Wanneer het tweevleugelige insectje in de gaten krijgt dat ik het naar de muggenhel wil helpen opstijgen, probeert de plaaggeest er vandoor te gaan. Lukt niet! Te zwaar beladen, het muggenlijfje hangt vol met wat van mij was. De kwelduivel laat ik nog even een paar angstige momenten meemaken, voordat ik het uit haar leiden verlos. Ik kan ook best irritant doen, ben ‘s nachts op mijn best. De muggenzifter doet een paar zoemende stijgpogingen…Klets! De mug is dood, lang leve de mug.

Universiteit Wageningen doet een onderzoek over hoe ver muggen vliegen en ze willen daarvoor honderdduizenden muggen kweken. Ik wil ze hierbij van harte uitnodigen om mijn slaapkamer als lab te gebruiken. Mijn woonomgeving heeft blijkbaar de juiste temperatuur, weinig wind en genoeg water om deze steekgedrochten te doen groeien. 25 Stappen onder mijn slaapkamerraam vandaan is een waterberging. Een prachtige gemeentevijver met bruin stilstaand water. Met bosjes, struikjes en bomen. Het hele scala compleet voor de muggenspecialisten. Ik hoop dat ze mijn kwelling lezen op Vechtdal Centraal.

Ik maak de muggenhor van het slaapkamerraam vast met een montageklem. Een sterke mug die hier nog mee weg komt. Verder worden alle ramen hermetisch afgesloten, zelfs niet op een tochtstand. Citroengeraniums staan door het hele huis en er branden citroenkaarsen, overblijfseltje van de vakantie. Uit voorzorg haal ik alle plaatsen weg waar zoetwater zich kan ophopen. Ik ga van een mug geen olifant maken, maar mochten ze uit Wagingen besluiten om in hun eigen tent te blijven, dan wil ik zeker weten dat de Tijgermug zich niet gaat verschansen in mijn omgeving. Want buienradar voorspelt een dag met tropische temperaturen.

Dat is uit-stekend nieuws!

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.