snel kostenbesparing door zonne energie

Hof van Twente stelde het geld beschikbaar, Stimuland werd door de gemeente ingehuurd voor de algehele coördinatie en de gezamenlijke inkoop.

De gemeenteraad stelde in het kader van het project duurzaamheid een deelprojectbudget van

500.000 euro beschikbaar teneinde de zelfvoorzienendheid van agrariërs te stimuleren. Er kwamen zo’n tachtig boeren naar een informatiebijeenkomst. Een kleine veertig boeren schreef zich in voor de regeling, daarmee werd het budget bijna twee keer overschreden. Door een openbare loting werden uiteindelijk 19 deelnemers geselecteerd.

Bart Overbeek, projectleider duurzaamheid bij de gemeente Hof van Twente: “Wij zijn uitermate blij met de grote belangstelling van de boeren en de voortvarende en professionele aanpak van Stimuland. Volgens afspraak moeten de zonnepanelen voor 31 december 2011 geïnstalleerd zijn maar als het weer goed blijft, dan kan het mogelijk al in september worden afgerond. De eerste boeren profiteren nu al van het feit dat ze geen of minder stroom in hoeven te kopen: wat je niet uitgeeft, hoef je niet te verdienen.“ Investeren in zonnepanelen is wel een kwestie van investeren in de toekomst. De gemiddelde terugverdientijd voor de boeren ligt rond de acht jaar.

Erwin Mol die het project vanuit Stimuland begeleidde: “Veel boeren willen investeren in zonnepanelen maar zonder subsidie zijn de kosten vaak nog te hoog. Zeker als iedere boer zelf gaat onderhandelen met een leverancier. In het geval van Hof van Twente hebben wij enerzijds voor de gemeente de regeling uitgewerkt. Anderzijds hebben we de wensen van de boeren geïnventariseerd en de gezamenlijke inkoop begeleid. Zowel bij het vooraf opstellen van de criteria waaraan de installatie zou moeten voldoen als bij de keuze van de leverancier, namen de boeren echter zelf het besluit. Stimuland heeft de besluitvorming alleen gefaciliteerd. Door gezamenlijk in te kopen, besparen de boeren ruim 20 procent op de kosten.” Wellicht dat dit de reden was voor een aantal boeren om beduidend meer panelen te laten installeren dan het bedrag waarvoor zij subsidie kregen.

De eerste boer die profiteert van de zonnepanelen is de familie Vehof in Zeldam, een melkveehouder met 170 koeien. De panelen zijn daar begin augustus geïnstalleerd. Naast de reguliere melkput hebben zij twee melkrobots die 24 uur per dag, 7 dagen per week melken en continu stroom nodig hebben. De zonnepanelen die begin augustus geïnstalleerd zijn, voorzien in die behoefte. Het bedrijf bespaart daarmee behoorlijk op energiekosten. Ze verdienen er zelfs nog iets mee doordat de panelen naar verwachting meer energie leveren dan op het bedrijf nodig is. Dat overschot wordt in ruil voor een vergoeding teruggeleverd aan het net.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.