Home / archiefcentraal / ouderen mogen nu ook tussen de koeien

ouderen mogen nu ook tussen de koeien

Samen handwerken, muziek maken of een spelletje Rummicub spelen. Veel ouderen kunnen zich prima vinden in een dergelijke invulling van de dagbesteding. Maar er zijn ook ouderen die zijn opgegroeid op een boerderij en die zich ook nu, op zeventig- of tachtigjarige leeftijd, liever bezighouden met geiten voeren of bonen plukken. Dat kan bij Zorgboerderij Damhoeve in Dalfsen.

Woonzorgcentrum Rosengaerde biedt al jaren dagbesteding voor dementerende ouderen en voor mensen die vanwege beperkingen moeite hebben met het onderhouden van sociale contacten. “Veel van onze cliënten hebben een agrarische achtergrond”, vertelt Hendry Schipper, manager Wonen, welzijn en zorg. “Zij hebben hun leven lang hard gewerkt op de boerderij en zijn gewend aan een landelijke omgeving en vrijheid. Ik kan me goed voorstellen dat het voor deze mensen lastig is om zich te vinden in de reguliere dagbesteding.”

Schipper: “Eén van onze cliënten met een indicatie voor dagbesteding, opgegroeid in de directe omgeving van deze zorgboerderij, was binnen onze muren niet op haar plek. Ik ben bij Damhoeve gaan kijken en werd zo enthousiast over hun aanpak en de ligging van de boerderij dat wij hebben besloten om een officiële samenwerkingsovereenkomst met hen aan te gaan.” Rode draad in deze samenwerking is de bevordering van het welzijn van de cliënten. Schipper: “Goede activiteiten bieden en daarmee zorgen voor het welzijn betekent vaak uitstellen van de zorgvraag. Geen wonder dus dat dit steeds belangrijker wordt.”

Zorgboerderij Damhoeve biedt dagopvang aan ouderen met een beperking. Ouderen die het buitenleven gewend zijn of die van rust en ruimte houden, zijn hier op hun plek. De zorgboerderij is een initiatief van Ina Brinkhuis. “Ik was al heel lang bezig met het idee om op ons melkveebedrijf een zorgboerderij te beginnen. Op een gegeven moment viel alles op zijn plek, hebben we de knoop doorgehakt en konden we op 22 maart 2011 officieel van start.” Ina’s man Gert van Dam runt de melkveehouderij en Ina is zelf, samen met rechterhand Marion Zielman, verantwoordelijk voor de zorg. Kwaliteit en professionaliteit zijn hierin twee belangrijke speerpunten.

Op Damhoeve is het geen kwestie van ‘moeten werken’. “Zeker niet. Deze mensen hebben hun leven lang al hard gewerkt”, legt Ina uit “Als ze hier willen werken, dan kan dat. Tuinieren, de stal aanvegen, aardappelschillen voeren aan de varkens, graan geven aan de kippen. Maar wil men genieten van de rust en de ruimte dan kan dat ook. Ze zijn ook oprecht geïnteresseerd in de verhalen van Gert. Als hij vertelt dat de veearts komt dan informeren ze de volgende keer naar diens bevindingen. Ze vragen of de koe al heeft gekalfd en of Gert het gras droog heeft binnen gekregen.”

De zorg bij Damhoeve is een samenwerking van de bevlogen beroepskrachten Ina en Marjon samen met een enthousiaste groep vrijwilligers. “De cliënt staat centraal. Wij zijn er voor hen. Ze mogen hier genieten en uitrusten, maar ook herinneringen ophalen aan het boerenleven van vroeger. Ons doel is ervoor zorgen dat ze op hun plek zijn.”

Dinand Smalbrugge, directeur van Woonzorgcentrum Rosengaerde is blij met deze samenwerking. “Ook wij vinden het belangrijk dat ouderen zich op hun plek voelen. Wij zijn voortdurend bezig om onze cliënten tegemoet te komen in hun welzijnsvraag.” Omdat er veel overlap zit in het doel en de werkwijze van beide instanties hebben zij de overeenkomst getekend.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.