op stap op de lemelerberg

Vlakbij Ommen ligt reservaat de Lemelerberg. Landschap Overijssel beheert met ongeveer 250 Veluwse heideschapen de heide in dit gebied. De begrazing leidt tot een verscheidenheid aan flora en het voorkomt dat de heide helemaal begroeit raakt met gras. Het prachtige gebied heeft naast grote open delen met heide ook indrukwekkende struwelen van jeneverbes en delen met bos. Vooral bovenop de droge zandgronden overheerst struikheide.

In de lager gelegen delen, dus de nattere gronden, groeit dopheide en kraaiheide. De gids vertelt je graag het verschil tussen de heidesoorten. Het uitzicht is spectaculair. Een natuurgebied als de Lemelerberg trekt vanzelfsprekend veel dieren aan. Rustige wandelaars kunnen misschien een ree, vos of steenmarter bewonderen. Ook veel vogels, zoals boomleeuwerik en boompieper gebruiken het gebied. En zelfs de zeldzame nachtzwaluw. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers en ’s winters overwintert hier zelfs de bijzondere klapekster.

De wandeling start bij het restaurant bovenop de Lemelerberg, Kerkweg 32 in Lemele. De kosten zijn 3 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen. Als je beschermer bent van Landschap Overijssel kun je op vertoon van je pasje gratis mee. De ‘Op stap’ excursies worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Kijk voor meer informatie op www.landschapoverijssel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.