Home / archiefcentraal / olifantenpaadjes in het vechtdal

olifantenpaadjes in het vechtdal

De olifantenpaadjes geven de strijd tussen wegbeheerders en -ontwerpers enerzijds en weggebruikers anderzijds prachtig weer. De wegbeheerder wil ons via zijn geëffende paden laten lopen. Maar wij als gebruiker denken daar heel anders over. We snijden al snel een hoekje af. In een enkel geval wordt zo’n olifantenpad dan uiteindelijk toch verhard. Soms krijgt het pad twee uittakkingen omdat het eind van de afsnijding nog weer een nieuwe verkorting krijgt. De wegbeheerder gaat dan soms hekken zetten, waarna je paadjes om die hekjes krijgt, door het plantsoen bijvoorbeeld. Opvallend zijn ook de paadjes langs trappen. Zo’n trap is bedoeld om een helling makkelijk te kunnen nemen. maar blijkbaar vinden we de treden te groot of te klein en lopen we er liever langs… Olifantenpaadjes zijn de stille getuigen van het beetje anarchist dat in ieder van ons blijkbaar wel een beetje woont.

Definitie

Olifantenpaadjes of een olifantenpad worden ook wel afstekertjes genoemd. Het is een onofficieel fiets- of wandelpad dat gebruikers in de loop van de tijd hebben gecreëerd. Vaak ontspringt een olifantenpad in een stuk groen om zo een stuk van de gebruikelijke route af te snijden. De naam ‘olifantenpaadjes’ zijn vernoemd naar de eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen en zich niet te laten leiden door een pad. Olifanten volgen vaak hetzelfde pad, waardoor er een nieuw zichtbaar pad ontstaat door de slijtage aan de begroeiing. Net als olifanten, hebben ook mensen deze neiging.

De term werd pas echt bekend met de promotie van het boek Olifantenpaadjes op 11 mei 2011 in De Wereld Draait Door. Fotograaf Jan-Dirk van der Burg en bioloog Maarten ’t Hart presenteerden in het programma hun fotoboek over olifantenpaadjes.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.