Home / archiefcentraal / het regent de campings worden nat

het regent de campings worden nat

Door Maarten van Strien

De Spokke-Riete

“Op één plaats na zitten we vol, dus echt last van het weer hebben we niet. Soms valt er deze dagen een keer een spettertje, daar kunnen onze gasten best wel tegen. En tussen de buien door, als de zon schijnt, is de temperatuur heel aangenaam. Mochten kinderen zich nou toch vervelen dan hebben wij een grote schuur met daarin een zandbak en een heleboel skelters. Op eigen terrein mogen ze de hele dag rijden waar ze willen. Natuurlijk is er ook nog de creativiteit van campinggasten. Momenteel hebben enkele ouders de hoofden bij elkaar gestoken en dadelijk organiseren ze een kinderdisco in een van onze recreatieruimtes”, vertelt Rita Dijk van camping De Spokke-Riete. Op de camping wordt al een jaar of zes een techniek, genaamd Vertidrain toegepast. Hiermee behoren hinderlijke regenplassen in het gras tot het verleden. “Met een machine worden er dan gaatjes in de grond gemaakt waar geel zand in gaat. Hierdoor wordt regenwater heel goed afgevoerd.”

Eén van de campinggasten, Nel Vis uit Amstelveen, ziet ondanks het wisselvallige weer geen wolkje aan de lucht. “Ik heb m’n stoel, m’n boekje, en ik vind het verder allemaal prima. Als het regent blijf ik gewoon hier zitten. Regent het iets harder en waait het wat, dan schuif ik de stoel naar achteren. Ik vind ‘t een heerlijke vakantie, mij krijgen ze niet weg. Want weet je, wat schiet je ermee op om binnen te gaan zitten? Binnen zitten kun je thuis ook.”

De Koeksebelt

“We hebben hier eigenlijk geen last van de regen”, zegt campingmanager Wietze Bootsma. “We zitten hier op zandgrond, als er een keer een flinke bui valt dan is dat water zo weg. Voor mensen die zich op een regenachtige dag vervelen hebben wij een restaurant, kantine, poolbiljart en een ruimte om te internetten. Maar over het algemeen weten de mensen zichzelf prima te vermaken.”

Het regent inmiddels weer. Toch zitten drie families gezellig bij elkaar onder de voortent hun vakantie te vieren. Op de camping gaan ze als groep als ‘De Kipjes’ door het leven. “We staan al tien jaar op de camping, en wij vermaken ons wel. We doen spelletjes zoals kaarten en campingbingo. Eigenlijk zitten we gewoon gezellig bij elkaar en maken we kletsend – en een enkeling breiend – de dag vol. Net een familiefeestje dus, en op een camping ben je ook eigenlijk gewoon een familie met elkaar”, aldus De Kipjes. Het lijkt er nog niet op dat de regen spoedig tot een einde komt, maar de Kipjes deert het niet. “Een keer een buitje is niet erg, het is niet anders, maar het moet niet heel de tijd zo zijn. Als het thuis dit weer zou zijn dan zou je binnen zitten, nu zit je in ieder geval nog buiten. Gelukkig is er hier natuurlijk meer dan alleen de camping, we gaan ook graag winkelen in de omgeving; Dalfsen, Hardenberg, Ommen, Hellendoorn. Tot de portemonnee leeg is natuurlijk”, lachen De Kipjes. De regenbui is inmiddels ook weer voorbijgetrokken als De Kipjes in koor zingen “..en we gaan nog niet naar huis, nog langer niet, nog langer niet..”

Besthmenerberg

Ook Herman Gerrits van de Besthmenerberg heeft eigenlijk geen problemen met regenwater op de camping, de grootste in de regio. “We zitten op zandgrond, water loopt hier prima weg. Het is trouwens wel weer toevallig hè; in het voorjaar hadden we prachtig weer, en nu tijdens de bouwvak is ‘t net wat minder fraai allemaal.”

De camping heeft naast een zwembad in de buitenlucht ook een prima overdekt zwembad, in een ruimte waar de temperatuur tropisch is. Nog een binnenactiviteit van deze camping is klompjesgolf, typisch voor De Besthmenerberg. Het lijkt op midgetgolf, maar waar je bij midgetgolf de stick meeneemt langs alle banen neem je bij klompjesgolf de bal mee en gebruik je de stick die bij de baan hoort. In feite vormen die sticks de uitdaging, een stok met een klein klompje eraan, bij elke baan is er weer een andere klompjesstick. Aan sommige sticks zit het klompje in het verlengde bevestigd en komt de werking dus overeen met die van een biljartkeu.

Ook is er een recreatieruimte voor jonge kinderen. “Het is eigenlijk een soort groot knutsellokaal zoals op de basisschool, maar dan midden in het bos. Hier kunnen kinderen plakken, kleien, tekenen, tv kijken, wat ze maar willen”, legt Gerrits uit.

Campinggasten Eddie en Aaltje Brinkman vermaken zich wel op hun seizoensplaats. “Oh ja hoor, ik kom de dag wel door”, verzekert Eddie. “Een beetje tv kijken, lezen, Aaltje zwemt graag, we doen wel eens spelletjes, ik teken en ontwerp graag, en natuurlijk blijf ik lekker doorgaan met koffie drinken. Wij zullen ook niet zomaar weggaan als ‘t flink regent, we hebben een seizoensplaats dus ‘t is toch tijdelijk een soort huis voor je. Maar ik zie ook wel mensen die ‘m smeren als het flink tekeergaat. Gisteren nog vertrokken er mensen nadat ‘t een aantal dagen geregend had. Ze waren de poort nog niet uit en de zon brak door.” Volgens Aaltje kun je je zelfs met regenachtig weer prima vermaken op een camping. “Maar de mensen zijn erg verwend, denk ik dan. Ze lijken zich niet meer te kunnen redden met een beetje regenwater en pakken dan het vliegtuig voor een vakantie in het buitenland.” Kinderen zijn volgens Eddie al een stuk makkelijker te vermaken op een camping. “Die liggen er niet wakker van als ‘t een keer regent, ze verzinnen wel iets met de situatie zoals deze zich voordoet. Lekker door het regenwater stampen bijvoorbeeld, dat vinden ze prachtig. Al is ‘t een boomtak die ze vinden, kinderen maken er hun eigen verhaal wel mee. Die creativiteit is wat je volgens mij wel nodig hebt op een camping, je moet jezelf zien te vermaken. Anders kun je inderdaad beter een compleet verzorgde vliegreis boeken. Voor ons is regen in ieder geval beslist geen reden om niet naar de camping te gaan.”

De Lemeler Esch

“We hebben meer last van het weerbericht dan van het weer”, zegt Wilma Ellenbroek met enige trots. “Als er regen is voorspeld in deze regio dan is ‘t bij ons meestal gewoon droog. We zitten aan de Lemelerberg, en die houdt best wel wat regen uit het westen tegen. Kortom, we hebben opvallend vaak mooi weer op onze camping. Mocht er een keer een spatje vallen dan hebben we een mooie serre, daarin kun je spelletjes spelen, wat drinken, een beetje tv kijken. Voor kinderen hebben we een vaste tractor in een schuurtje staan, daar kunnen ze hun eigen verhaal mee verzinnen. Ook hebben we een paard staan, voor kinderen is ‘ie bijna echt. Een hele leuke activiteit voor de kleinste kinderen is Jacque de voorleesslak, en buiten is er een waterpomp onder de bomen met natuurlijk een zandbak. Kinderen vermaken zich er prima.”

Ook Alje Zanten laat zich niet de deur wijzen door een druppeltje slecht weer, hij is een echte campingganger. “Bij regen en wind ga ik gewoon lekker onder de luifel zitten, en dat vind ik prima. Ik laat mij niet wegjagen door een spatje regen, nooit gedaan. Ik zou me kunnen voorstellen dat kinderen zich met regen kunnen gaan vervelen, maar het moet gezegd worden dat deze camping prima faciliteiten heeft voor kinderen. Er wordt heel veel georganiseerd voor ze.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.