Home / archiefcentraal / helft bijstand weer aan het werk stoere taal

helft bijstand weer aan het werk stoere taal

Maurits von Martels, de locoburgemeester van Dalfsen vindt het maar ‘Stoere taal’: ‘‘In Dalfsen hebben we ongeveer 120 bijstandsgerechtigen. We doen natuurlijk al ons best om deze groep zo klein mogelijk te houden. Deze groep tot zestig terugbrengen gaat niet zo makkelijk. Daar moet dan zeker meer geld en mankracht voor vrij worden gemaakt.’’ Ook vertelt hij dat er dan waarschijnlijk meer samenwerking met bedrijven en meer overleg plaats moet vinden. ‘‘De arbeidsmarkt is wel aan het veranderen. Dat zal bijdragen om de groep terug te dringen, maar er is zeker meer geld en mankracht nodig.’’ Tot slot vertelt de locoburgemeester dat de ervaring in Dalfsen leert dat er maar een kleine groep van de bijstandsgerechtigen niet wil werken. De meesten willen juist wél graag werken. Om zich bijvoorbeeld persoonlijk te ontwikkelen.

Ook hebben we een reactie binnen van Roger de Groot, wethouder in de gemeente Raalte. De Groot: ‘‘Het kabinet wil dat iedereen die kan werken ook gaat werken. Gemeente ondersteunt dit uitgangspunt. De uitwerking daarvan is ook opgenomen in het beleid van de gemeente Raalte. Bovendien is dit nu al wettelijk geregeld in de huidige Wet, werk en bijstand (Wwb).

Mensen die kunnen werken, moeten zo gauw mogelijk weer aan het werk worden geholpen.Maar daarvoor zijn wel voldoende middelen nodig om dat uit te kunnen voeren. Het is niet voor iedereen met een uitkering eenvoudig om werk te vinden. Sommige mensen moeten ondersteunt worden om weer op eigen kracht verder te kunnen. Nu lijkt het kabinet wel heel erg rigoureus te bezuinigen op uitkeringen en reïntegratiebudgetten. Neem bijvoorbeeld de bezuinigingen op de Sociale Werkvoorziening. Dat gaat gemeenten structureel veel geld kosten. Ik zie veel kansen in de Wet Werken naar vermogen, maar we moeten wel de gelegenheid krijgen om daar goede invulling aan te geven.

Hoe en op welke wijze de Staatssecretaris zijn plannen verder vorm en inhoud gaat geven en in welke mate gemeenten hierin nog beleidsvrijheid hebben, is momenteel niet geheel duidelijk.

Net zo als andere gemeenten is Raalte zich aan het voorbereiden op de komende Wet, Werken naar Vermogen.

In de loop van 2012 zullen wij meer inzicht hebben in de inhoud van deze wet en welke effecten dit zal hebben op onze huidige beleidsvisie.’’ Tot nu toe zijn dus ook de gemoederen in Raalte niet erg positief gestemd. De wethouder wijst er zelf op dat het aan het werk krijgen van zoveel mogelijk mensen al is geregeld in een andere wet. Klinkt dat niet bekend?

Lees ook

Politiek Verwoord: VOV

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.