column boerhoes schijnveilig

Opdat de wereld een veiliger plaats wordt voor de mens. Een prachtig systeem. Wij doen er vrijwillig en gedwongen van alles aan om ons erf een veilige plaats te laten zijn voor hen die graag op visite komen. En ook het vrijwilligerswerk blijft niet verstoken van eisen om risico’s te beperken. Geen punt: doe ik gewoon.

Maar je vraagt je wel af of het altijd wel het effect heeft dat beoogd wordt? Wij mensen hebben de veiligheid, de eigen veiligheid uitbesteed. En weten zelf nauwelijks meer van risico’s en gevaren. Met alle risico’s van dien. Men beseft niet dat je ook niet bij machines mag komen als er geen lint om staat. Heeft geen idee dat zwemmen in stromend water zwemervaring vereist. Brandveilig gedrag in caravan of tent, je eigen kinderen in de gaten houden…. we doen het niet altijd meer vanzelf.

Ik ben op cursus geweest als overblijfmoeder. De cursus kostte 4 dagdelen tijd voor jaarlijks 8 keer een uurtje vrijwillig helpen bij de overblijf op school. Amsterdam brengt nu de eis van een verklaring van goed gedrag. De verklaring kost 30 euro. De cursustijd investeerde ik zelf. Het cursusgeld en de verklaring komt uit de kas van de overblijfcommissie. Ruim 40 vrijwillige ouders: reken maar uit.

Voor kind en goed is veel moeite gerechtvaardigd. Maar soms is het alleen papier en brengt de werkelijkheid andere gevaren met zich mee. Zijn de overblijfkinderen nu beter af? Is het de investering waard? Een mooi draaiend systeem van overblijven met tevreden kinderen en betrokken ouders op de basisschool begint te knarsen. Minder overblijfouders, want niet iedereen wil of kan 4 dagdelen missen van werk of vrije tijd. De verklaring klinkt leuk maar zegt niets. En de kas raakt snel leeg en moet weer gevuld worden door de ouders. Misschien moet het overblijven straks wel worden uitbesteed. Dat kost pas plezier, betrokkenheid en geld. En of de kinderen dan beter af zijn?

Deze moeder vindt het helemaal niets. Ondanks haar goed gedrag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.