column arno van dijk klachtenregen

De vakantievierders in het Vechtdal hebben helaas aanleiding om te klagen: het weer. Door te mopperen verandert er zeker in dit geval gelukkig echt helemaal niets aan. Acuut mee stoppen dus!

De overheid is ook zo’n rijke inspiratiebron voor de weeklagende natie. Als het niet over de uitspattingen van de politici zelf gaat dan gaat het wel over de dakkapellenmafia (ook wel welstandscommissie genoemd), het grote graaien en andere verkwistingen. Spaart u deze energie a.u.b. voor de komende verkiezingen!

De klaagzang aan reacties op krantenartikelen en de zogenaamde reaguurders op diverse weblogs hebben doorgaans helaas niet het karakter van een gratis advies over hoe het dan wel zou moeten. Want dan zouden we er immers nog iets aan hebben, aan dit vergeefse gemok. Mijn advies is: negeren en cilindrisch archiveren, oftewel: in de prullebak!

Zo nu en dan grommen en brommen kan best een gezonde uiting van ongenoegen zijn, het lucht eventjes op. Het schept ook vaak een band, als je tenminste bij iemand een gewillig oor hebt gevonden. Maar bij sommige mensen is dat zaniken over van alles en nog wat een nare gewoonte geworden, een manier van leven zelfs. Vaak zit er achter de uiting van onvrede door die azijnpissers iets anders. Wat er wel dwars zit komt op den duur uiteraard wel boven drijven als je blijft doorvragen en de zin en energie hebt om het te blijven aanhoren.

Als zo’n beroepsklager weer begint aan een meelijwekkend verhaal werkt dat meestal averechts op mij moet ik bekennen. Omdat ik wel betere dingen te doen heb dan luisteren naar weer zo’n mekkermonoloog. Zo’n querulant is er heilig van overtuigd geraakt dat hem groot onrecht is geschied dat ongedaan gemaakt dient te worden. Zij zouden zich beter kunnen concentreren op hun dromen, wensen, mogelijkheden en kansen, dan houden ze geen tijd meer over om te jammeren.

Echter: met een klagende klant op de stoep zijn we wel blij: want hij geeft je tenminste nog een tweede kans. Ruim 70% van de klachten bij bedrijven komt niet terecht bij degene die er daadwerkelijk verantwoordelijk voor is. De ondernemer krijgt het dus genoegweg niet te horen en kan er dus ook niets mee doen! Maar de ontevreden klant blijft klagen bij buren, familie en vrienden.

Vaak hoef je niet eens lang te zoeken naar een oplossing, want als je goed luistert geeft hij vaak al precies aan hoe je het zo goed mogelijk oplost. Een goede klachtenafhandeling levert een steviger relatie op. Voor een volgende bestelling zal hij het eerst bij jou aankloppen, want hij weet dat hij op jou kan rekenen, ook bij klachten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.