buurtschappen in het vechtdal balkbrug

In deze serie artikelen besteedt Vechtdal Centraal aandacht aan de diverse buurtschappen die het Vechtdal rijk is. In samenwerking met de betrokken plaatselijke belangenverenigingen gaan de artikelen in op diverse aspecten van de buurtschappen en worden bezienswaardigheden gepresenteerd met foto’s en achtergronden.

Door Maarten van Strien

Balkbrug

Henk Hof, voorzitter van het Plaatselijk Belang Balkbrug is ervan overtuigd dat Balkbrug en het Reestdal zeer de moeite waard zijn om te presenteren. “Het Reestdal is een van de oudste behouden beekdalen in Nederland. En in de oorspronkelijke staat, daar moeten we zuinig en trots op zijn. De bevolking is ruimhartig en staat open voor veel dingen. Er wordt heel veel georganiseerd door vrijwilligers, kortom de mensen voelen zich geweldig in Balkbrug en omgeving.”

De TBS-inrichting Veldzicht is belangrijk gebleken voor Balkbrug. “Het zorgt dat psychiaters en andere gerelateerde werknemers in Balkbrug komen wonen. Vroeger was dat overigens verplicht voor die instelling, nu niet meer. Ook de vaste gasten van de TBS-instelling maken zich nuttig, ze doen kleine klusjes in de omgeving, zoals het maken van het hekwerk bij het zwembad en de bankjes van het Openluchttheater”, vertelt Hof.

De oorspronkelijke boerenbevolking hield zich bezig met akkerbouw en veeteelt. “Maar het boerenbedrijf sterft wel uit”, zegt Hof. ”Wat je tegenwoordig veel ziet is dat mensen van buitenaf gaan wonen in de boerderijen van het Reestdal, het land wordt verkocht aan andere boeren die daarmee weer een stukje groter worden. Wat je ook ziet is dat startende ZZP’ers een leegstaande boerderij mogen betrekken om er hun bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Maar het moet natuurlijk het landelijke aangezicht van de omgeving niet verstoren.”

Als communicatieorgaan helpt het plaatselijk belang de inwoners met allerlei zaken waar de gemeente bij nodig is. “Je kunt denken aan verkeersdrempels; soms zijn ze nodig, maar soms zijn ze ook te hoog. Ook verlichting in het buitengebied en de aanleg van fietspaden krijgen onze aandacht.” De N377 houdt het plaatselijk belang ook bezig. Het gevolg van het besluit omtrent de N340 is dat de N377 opnieuw ingericht moet worden, namelijk als 100 kilometerweg om het verkeersaanbod aan te kunnen. Het gevolg is dan wel dat er geen gelijkvloerse kruisingen meer kunnen zijn. “En daarmee splijt je het dorp doormidden. Wij pleiten er voor de doorgaande weg te verdiepen zodat de Noord-Zuid-weg gelijkvloers blijft, terwijl het verkeer richting Lichtmis ook door kan blijven stromen.” Het debat heeft vorm gekregen in een klankbordgroep, met daarin diverse plaatselijke belangenverenigingen, ondernemers en de provincie. “Iedereen binnen de klankbordgroep is voorstander van veiligheid, daar zit het probleem niet. Het ware probleem zit in de details. De een wil een tunnel, de ander een viaduct. Aan eind van het jaar wordt er een besluit genomen. Wat de uitslag ook is, op zich ben ik wel blij met de procedures zoals deze gevoerd zijn. Democratisch is het in orde, we hebben allemaal goede inspraakmogelijkheden genoten, ondanks dat we het niet altijd met beoogd beleid eens zijn. Maar ach, de gemeente heeft met financiën te maken, wij met ons gevoel, dus dat verschil kan ik ook wel weer begrijpen.”

‘t Reestdal en Si-Es-An.

Deze campings werken veel samen, als goede buren. Het zijn campings met uitstekende Zoover-waarderingen. ‘t Reestdal doet veel voor autistische kinderen. Beide campings liggen in een schitterende omgeving vol flora en fauna.

De Reestlandhoeve

John en Wilma Huisman bezitten een bijzondere wijngaard, Franse bewonderaars zijn er dikwijls jaloers op. Voordat de bezoeker zich mag vergapen aan de horizon van wijnranken is er eerst de kunsttuin. In deze ruime tuin exposeren beeldend kunstenaars hun werken. De aandacht die het trekt is voor Huisman een stukje extra promotie. In 2003 begon Huisman met de wijngaard nadat hij met zijn melkveehouderij was gestopt. Inmiddels realiseert hij zo’n 15.000 flessen wijn op jaarbasis en wint deze frisse wijn internationale prijzen in binnen- en buitenland.

Mensen kunnen bij de Reestlandhoeve wijnstokken leasen. Per tien wijnstokken ontvangt de deelnemer onder andere twaalf flessen van de nieuwe oogst, eventueel zelfs met een eigen etiket. Hiermee wordt een hoog aangeschreven fles wijn een uniek cadeau voor familie, vrienden en zakenrelaties. Vrijdag- en zaterdagmiddag is de Reestlandhoeve geopend voor het publiek, voor groepen op afspraak.

Haveman Groen

Volstrekt buiten het reguliere zicht, in een donker sparrenbos, kweekt dit bedrijf exclusieve paddenstoelen; de Shii-take, een Japanse boompaddenstoel. Menno Haveman zaagt eikenstammetjes die worden geïnjecteerd met sporen. Na anderhalf jaar worden het productiestammen. Die worden vervolgens een dag in een bak water gelegd waar ze zich volzuigen, anderhalve week later krijg je de vruchten. De paddenstoelen gaan uiteindelijk per kilo naar de groothandel en die verhandelt ze weer aan de wat chiquere restaurants. Het is een delicatesse. Dat vinden eekhoorns overigens ook. Die kijken wel eens naar de werkzaamheden van Haveman, wachtend op het geschikte moment om een Shii-take te veroveren. Mensen die dit alles met eigen ogen willen zien kunnen gebruik maken van de excursies van de kwekerij.

Reestkerk

In Oud Avereest staat een monumentaal en karakteristiek kerkje, thans de Nederlands Hervormde Kerk. Het wordt dikwijls gebruikt door mensen van buitenaf, bijvoorbeeld voor huwelijken. Het kerkje is toe aan een restauratie, maar daar is meer geld voor nodig. De stichting Vrienden van de Reestkerk organiseert daarom culturele activiteiten zoals concerten om geld te genereren.

Heuveltjesbosbad

Dit openluchtzwembad is het pareltje van de omgeving, het mooiste zwembad van Overijssel. In de bosrijke omgeving zijn er drie baden met glijbanen en duikplanken. Activiteiten zijn onder meer: ZUMBA-SWIM, trimzwemmen, conditiezwemmen, aqua jogging, en losse activiteiten zoals beachvolleybal, schatduiken en nachtzwemmen.

Openluchttheater Avereest

Het openluchttheater is ontstaan doordat er destijds een toneelstuk werd opgevoerd in de buitenlucht bij een boerderij. Dit viel goed in de smaak en men dacht ‘wij moeten een openluchttheater hebben in Balkbrug’. Bij het sportcomplex was er een prachtige locatie met parkeergelegenheid om zo’n theater te maken. Een aantal mensen heeft dit idee uiteindelijk opgepakt, met dit als resultaat; mooi, klein en ludiek. Rustig gelegen, uit de wind. Toneel, muziekmiddagen, cabaret.. als het mooi weer is trekt de tribune veel mensen.

MFC Trefpunt

Vroeger was dit het jeugdgebouw van de kerk. De woningbouwvereniging heeft het overgenomen en gerenoveerd. Het is het centrale activiteitengebouw van Balkbrug. Er wordt van alles gefaciliteerd voor de inwoners, spelletjes zoals kaarten, vergaderingen, repetitieruimte voor koren en expositieruimte voor kunstenaars. Het Multi Functioneel Centrum draait op tachtig vrijwilligers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.