agrarische bedrijven energieonafhankelijk

De subsidieregeling was het vervolg op het project ‘Asbest van het dak, energie in het bedrijf’ dat in 2010 werd uitgevoerd. De optie om asbest te saneren in ruil voor zonnepanelen kon toen al op veel belangstelling rekenen. De Provincie Overijssel en Projecten LTO Noord hebben gezamenlijk de voorlichting en informatie rond ‘Asbest van het dak, zonnepanelen erop’ verzorgd. Via asbestvanhetdak.nl en middels telefonische spreekuren zochten veel agrariërs contact over de regeling. Dat heeft geleid tot veel aanvragen, waarvan er 115 zijn gehonoreerd.

Via de regeling, konden agrariërs van 1 mei tot 1 juli een subsidie aanvragen met een maximum van een euro per Wattpiek (Wp) met een maximum van 50.000 euro per bedrijf. Gemiddeld hebben de agrariërs 0,88 euro aan subsidie per Wattpiek aangevraagd. Voor de regeling was 3,5 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is nu 3 miljoen euro besteed. Het resterende bedrag besteedt de provincie aan andere projecten rond zonne-energie. De Provincie Overijssel evalueert binnenkort de regeling en buigt zich dan over een eventuele vervolgstap.

Waarom investeert de provincie in deze vorm van nieuwe energie? Provincie Overijssel, gemeenten en bedrijfsleven zijn ambitieus. In 2020 willen zij gezamenlijk 20 procent nieuwe energie uit biomassa, bodem, wind en zon halen. Zo worden wij onafhankelijker van fossiele energie (olie en aardgas) en stoten minder CO2 uit. Beiden zijn noodzakelijk om op lange termijn efficiënter te ondernemen, goedkoper te wonen en slimmer te werken en leven. Besparen doen ze ook, want hoe minder we verbruiken hoe voordeliger energie wordt. Doe je mee?

Voor nieuws, tips, kennis en ondersteuning in jouw weg naar nieuwe energie, kun je kijken op overijssel.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.