veurink trekt nog eenmaal alles uit de kast

Door Erna Ekkelkamp – Niet om het winnen, maar gewoon om het meedoen. En dat is eigenlijk niets voor hem.

Bloedfanatiek was Veurink in zijn topjaren. Alles moest wijken voor de sport. Het was zwaar, maar het bracht hem uiteindelijk naar de wereldtop en dat was precies wat hij wilde. Op zijn hoogtepunt stopte hij, om in augustus nog eenmaal terug te keren in de arena. “Ik heb er zin in. Het lijkt me geweldig om nog eenmaal met mijn oude ploeg in het veld te staan. Waarom ik destijds gestopt ben? Ik werd te oud, touwtrekken op wereldniveau is keihard werken. Je hoogtepunt ligt zo tussen de dertigste en vijfendertigste jaar. Hoe hard je ook traint, het wordt daarna steeds zwaarder. Toen we wereldkampioen werden, was ik 47. Een mooie leeftijd om er een punt achter te zetten”, zegt Veurink al bladerend door zijn dikke plakboeken vol krantenknipsels uit die tijd. “Waarom ik niet recreatief ben gaan touwtrekken? Dat is niets voor mij. Als ik iets doe, dan wil ik de top bereiken en niet zomaar voor de lol een beetje touwtrekken. Maar voor Eibergen maak ik een uitzondering, dat is zoiets als back to the roots.”

Hoe het begon

Touwtrekken. Wie denkt dat dit een volksvermaak is, een leuk spel voor tijdens feesten en evenementen, heeft het mis. Touwtrekken is wel degelijk een sport, met eigen regels, tactiek, samenspel en kleding. Op een aantal van die punten heeft Veurink destijds zijn stempel gedrukt. De door hem ontworpen schoen, wordt nu algemeen gebruikt binnen de sport en ook de tactiek die destijds door zijn team werd geïntroduceerd is nu gemeengoed. Maar eerst even terug naar hoe het begon. “In mijn jeugd was ik een fanatiek motorcrosser en regelmatig bij op de baan in Arriën, waar ik ook woonde, te vinden. Toen ik een jaar of 22 was, werd als Bissinghactiviteit het touwtrekken over de Vecht ingevoerd. Alle buurtschappen deden mee, dus Arriën stelde ook een team samen. Een oud-buurman vroeg of ik meeging. Ik dacht, dat domme touwtrekken, dat vind ik niks. Maar we wonnen en toen kreeg ik de smaak te pakken”, vertelt Veurink. In de jaren erop werd touwtrekken populair in de regio en buurtvereniging Arriën was overal van de partij. “We begonnen op evenementen als de Bissingh, Dedemsvaria en dat soort zomerfeesten en probeerden steeds verder te komen. Of liever gezegd, ik wilde steeds verder komen. Het Nederlands- en Europees Kampioenschap lonkte, maar ik kreeg mijn teamgenoten niet mee. Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik dacht: als ik wat wil bereiken, dan moet ik ergens anders naartoe.”

Tactiek

Hij kwam terecht bij Touwtrekvereniging Onze Kracht Is Achteruit (OKIA) in Holten. Een serieuze club met een eigen clubgebouw en trainer. Er werd fanatiek getraind en de club kwam steeds hoger in het klassement. Toen het EK in zich kwam, was het hek van de dam. Het leven van Veurink bestond uit slapen, werken en trainen. Zijn sociale contacten kwamen op een laag pitje te staan en een gezinsleven had hij bijna niet meer. “Egoïstisch, ja. Dat moet je wel zijn wanneer je de top wilt bereiken. Gelukkig stond mijn gezin achter me en kon ik er helemaal voor gaan. Welke eigenschappen er meer nodig zijn om kampioen te worden? Natuurlijk moet je fysiek in vorm zijn. Op hoogtijdagen kon ik wel een vrachtauto trekken. Maar minstens zo belangrijk is de tactiek. Je moet precies weten wanneer je moet toeslaan. Je voelt aan het touw wanneer de krachten van de tegenstander wegvloeien en dan is het de kunst om de rust te bewaren en op het juiste moment aan te vallen.” In tegenstelling tot andere teams, waar de touwtrekkers van klein naar groot werden opgesteld, bedachten Veurink en zijn makkers een eigen tactiek. “Wanneer je, zoals destijds gangbaar was, de kleinste speler voorop zet en de langste achteraan, ben je niet stabiel. Wanneer je wordt aangevallen, word je als het ware als team voorover getrokken. Wij besloten de langste voorop te zetten, daarachter de kortste en de lijn op die manier verder te bouwen. Dat bracht ons in 2001 tot Europees Kampioen en in 2004 tot Wereldkampioen. En het mooie is dat tegenwoordig bijna alle teams op een dergelijke manier worden opgesteld.”

Schoenen

Hetzelfde geldt voor de schoenen. Tijdens een wedstrijd zag Veurink dat een van de tegenstanders skischoenen droeg. Onhandig en groot, maar het principe was goed. Want met een harde onbuigzame schoen kon je de hakken veel beter in het zand zetten, bedacht hij. “Ik begon een beetje te experimenteren met skeelerschoenen. Het eindresultaat is dit”, zegt hij en draait zijn schoenen van keihard plastic om. “Kijk, hier heb ik een zool van kunststof onder gemaakt en een hak van staal. Op deze manier sta je enorm stabiel en heb je veel meer grip”, wijst hij. “Tegenwoordig heeft elke club wel een handige man die skeelerschoenen om kan bouwen. Ze behoren tegenwoordig tot de standaarduitrusting van de touwtrekker.”

Reünie

Zijn tijd bij OKIA was de mooiste uit zijn leven. Honderden medailles sleepte hij met zijn ploeg in de wacht en hij speelde overal ter hele wereld, van Zwitserland tot China en van Engeland tot Amerika. Straks in Eibergen schittert hij nog eenmaal tijdens een internationaal toernooi en verblijft dan twee dagen met zijn gezin in het speciaal daarvoor aangelegde ‘Olympisch Dorp’ in Eibergen. “Touwtrekken is een wereldje apart. Het is één grote familie, dus het toernooi wordt ook een beetje een reünie”, verwacht hij. Voor hemzelf wordt het in elk geval een reünie. Want dochter Simone treedt in de voetsporen van haar vader. “Ze doet de opleiding Sport & Recreatie en loopt daarvoor stage bij Touwtrekvereniging Eibergen. Dat heeft ze goed uitgezocht, want in haar vrije tijd traint ze daar zelf ook. Het is haar eigen keuze, maar ik vind dat natuurlijk wel hartstikke leuk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.