Home / archiefcentraal / verlaging overdrachtsbelasting gunstig

verlaging overdrachtsbelasting gunstig

Door Erna Ekkelkamp – Of de verlaging gaat werken is nog de vraag, maar Veghtstaete Makelaars Bernhard Kootstra en Harco Offereins hopen er het beste van. “Het licht staat in elk geval weer op groen en daar gaat het om”, vindt Kootstra.

Niet dat de makelaars de afgelopen jaren om werk verlegen hebben gezeten. Want hun gezamenlijke bedrijf rust niet alleen op de (ver)koop van woningen, maar ook op advieswerk rond huurvraagstukken in het MKB, bedrijfsverplaatsingen, fiscale taxaties en onteigeningsprocedures. Kootstra is één van de weinige onteigeningsdeskundigen in ons land en is gespecialiseerd in het begeleiden van onteigeningsprocedures zowel binnen de woningbouw als de industrie. Jarenlang werkte hij vanuit zijn eigen huis, tot hij het zo druk kreeg dat hij ondersteuning nodig had. “Een eigen kantoor was voor mij net een stap te ver. Ik kwam in gesprek met makelaar Harco Offereins en die zat met hetzelfde. Dus hebben we bijna twaalf jaar geleden besloten om samen verder te gaan”, vertelt Kootstra. “Achteraf gezien een unieke combinatie, want we vullen elkaar aan. Is het bij de een wat minder druk, dan trekt het bij de ander vaak juist weer wat aan. Bovendien hebben mensen na een onteigening in de meeste gevallen een makelaar nodig, dus kunnen wij in feite het hele traject van onteigenen tot en met een nieuwe woning begeleiden.”

Bij onteigenen komt volgens Kootstra heel wat meer kijken dan een zak met geld en een nieuwe woning. “Het is naast een juridisch en economisch traject, vooral een gevoelskwestie. Ik heb bijvoorbeeld de Drieslag in Ommen gedaan: daarbij zijn bedrijven begeleid die naar jarenlange tevredenheid op een bepaalde plek hebben gezeten op zoek moesten naar een nieuwe stek. Voor veel ondernemers een lastige kwestie, maar niet onoverkomelijk. Op dit moment zijn de voorbereidingen rond de N340 in volle gang en dan praat je over iets heel anders. Veel mensen wonen daar al hun hele leven, hebben er hun (boeren-)bedrijf, buren, school, kerk. Hele buurtschappen worden nu verstoord omdat sociale groepen uiteenvallen door gedwongen verhuizingen en veel agrarische ondernemers moeten nu gedwongen nadenken over door gaan of stoppen. Dat zijn bijzondere trajecten, waarin je vooral samen met de eigenaren kijkt wat in zijn of haar situatie het verstandigst is.”

Nu de overdrachtsbelasting verlaagd is, komt de koopstroom langzaam weer op gang en dat is maar goed ook, want de makelaars hebben een paar interessante objecten in de verkoop. “Eén van onze meest bijzondere panden op dit moment, is het appartement aan het burgemeester van Bruggenplein”, meldt Offereins. “Eén van onze opdrachtgevers geeft bestaande panden graag een facelift. Dat heeft hij ook gedaan met de voormalige kantoorruimte met woonruimte boven modezaak Klein Meulman. De ruimte wordt nu helemaal bestemd wonen en is verdeeld in twee appartementen, eentje van 95 vierkante meter, de ander maar liefst 200 vierkante meter. De ontwikkelaar heeft een paar schitterende ontwerpen klaar, maar in principe kan men de ruimte zelf indelen. Wie daar komt wonen, heeft de beschikking over een magnifieke woning met een terras en een fantastisch uitzicht over de Vecht. In het grootste appartement is ook rekening gehouden met het eventueel plaatsen van een lift en aanpassingen. Dit wordt echt een levensloopbestendige woning.”

Het tweede project is volgens het duo dé oplossing voor ZZP-ers, hobbyisten en caravan-, camper-, boot- of zelfs zweefvliegtuigbezitters die thuis ruimte te kort hebben voor hun spullen. “Diezelfde opdrachtgever gaat binnenkort starten met de renovatie van het gebouw van Bos Diervoeders op het industrieterrein. Het wordt van boven tot onder gestript en onderverdeeld in maar liefst 61 units, variërend van 25 tot 50 vierkante meter”, vertelt Kootstra. “Ze worden opgeleverd met een elektra-aansluiting en een optie voor water en gas. Ze zijn zo hoog dat je er ook een zolder in kunt maken. Aan de voorkant van het gebouw komen 8 units, waarin ook mogelijkheid wordt geboden voor kantoorruimte. In deze units komen standaard twee verdiepingen, met uiteraard de nodige nutsvoorzieningen.” Volgens de makelaars is dit een uniek concept in Dalfsen. “Tot nu toe hadden we eigenlijk helemaal niets voor deze doelgroep. Er was echt veel vraag naar dit soort units, we hebben ze nog maar krap twee weken in de verkoop en hebben inmiddels al flink wat opties verleend. De bouw begint wanneer zestig procent is verkocht. Zoals het er nu uitziet zal dat dus niet lang meer duren.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.