van megen begint kersverse autorijschool

Door Maarten van Strien

Van Megen is enkele jaren geleden in Dalfsen komen wonen en is toen de opleiding voor rijinstructeur gaan volgen. “In mijn arbeidsverleden heb ik mensen opgeleid voor diverse functies, en ik houd best wel van autorijden, dus zo’n opleiding leek mij op ‘t lijf geschreven” vertelt Van Megen. Na een periode van ervaring te hebben opgedaan bij een rijschool in de regio wilde ik een eigen rijschool opstarten. “In Dalfsen was er maar één rijschool, dus dacht ik ‘er is vast nog wel plaats voor nóg een rijschool.’ Ik bied gratis theorielessen aan huis in kleine groepjes maar ook theorie via internet. Online kunnen leerlingen een theoriecursus volgen en bij vragen over de stof kunnen ze met me mailen. Ook kan ik online hun antwoorden nakijken. Als ik dan duidelijke hiaten bespeur, kan ik een afspraak met ze maken waarbij ik bij ze langs ga, of ik nodig ze bij mij thuis uit om nader op de stof en de probleemgebieden in te gaan. Tijdens de rijles zelf zal ik ook op de theorie ingaan, als de verkeerssituatie het toelaat natuurlijk. Tevens bied ik een gratis proefles aan, om uit te vinden of er een klik is tussen mij en de leerling, want mensen moeten natuurlijk niet met tegenzin naar hun rijles gaan. Je zit in een geheel lestraject toch zo’n 30 uur bij elkaar in de auto.”

Nieuwe ontwikkelingen gaan snel, ook in het verkeer. Zo gauw mensen hun rijbewijs hebben leren ze zich een persoonlijke rijstijl aan. “Als automobilisten nu opnieuw examen moeten doen zou de helft zakken. Dat betekent niet dat ze niet kunnen autorijden maar dat kennis van theorie en praktijkervaring snel verouderd raakt.” Van Megen geeft dan ook les in het ‘nieuwe rijden’. Je leert dan autorijden op een ontspannen, veilige en milieuvriendelijke manier. Op deze manier rijd je ook economischer, erg belangrijk tegenwoordig.

Niet geheel onbelangrijk in dit vak is faalangst bij leerlingen” vertelt van Megen. Hij heeft hier een speciale opleiding voor gevolgd en kan mensen met dit probleem prima coachen. “Je komt een dergelijke angst dikwijls tegen bij mensen die moeten invoegen op de snelweg. Ook de aanblik van een grote vrachtwagen maakt mensen wel eens ongerust. Wat je ook wel eens ziet zijn mensen die eigenlijk net te langzaam rijden voor een bepaalde verkeerssituatie, bijvoorbeeld 100 op een snelweg waar je 120 mag. Of die mensen nou een gegronde reden hebben of niet, denk aan bijvoorbeeld slechtere ogen, het zorgt wel voor irritatie bij de medeweggebruikers, en dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren.”

Van Megen onderschrijft het recente voorstel van verkeersofficier Koos Spee om een soort APK voor bestuurders in het leven te roepen. “Om de zoveel jaar even laten zien hoe je jezelf redt in het verkeer, het lijkt mij een uitkomst voor wat oudere mensen. Als er een hiaat blijkt dan kun je er maar beter tijdig bij zijn.”

Ook vindt de kersverse rijschoolhouder dat het een goed idee is dat mensen vanaf november mogen gaan lessen als ze zestien en een half jaar zijn. Als ze dan slagen mogen ze op hun zeventiende al rijden, zij het onder begeleiding van iemand die tien jaar een rijbewijs heeft. “Het voordeel daarvan is dat ze dus een jaar lang iemand met ervaring naast zich hebben zitten. Het is toch een soort stok achter de deur om netjes te blijven rijden en niet jezelf een verkeerde rijstijl aan te leren. Elders in Europa loopt dit systeem al een tijdje en het aantal verkeersslachtoffers in deze jonge leeftijdscategorie is daar aanzienlijk gedaald.”

Een navigatiesysteem in de lesauto wordt verplicht aan het eind van het jaar, en de lesauto van Van Megen is hier dan ook van voorzien. “Het is toch een beetje een standaard onderdeel van de auto aan het worden. Het navigatiesysteem vertelt waar we heen moeten, ik en de examinator hoeven ons dan niet meer zo druk te maken over de route en kunnen al onze tijd besteden aan het observeren van de rijvaardigheid van de leerling. Voor de veiligheid is ‘t een vooruitgang.”

Wie op zoek is naar rijlessen of van vervelende verkeersangst af wil komen kan terecht bij Autorijschool Van Megen. Kijk op www.autorijschoolvanmegen.nl voor meer informatie of bel 06-22386224.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.