Home / archiefcentraal / straatpraat drank onder de 16 jaar

straatpraat drank onder de 16 jaar

Spannend

Barbara Creemers vindt dat je bij de basis moet beginnen. “Het lijkt me moeilijk om alle kinderen die er jong uitzien te vragen om hun tas open te doen. Het zijn de ouders die hun kinderen bewust moeten maken van de risico’s van drankgebruik. Wij hebben altijd gezegd dat ze in elk geval thuis niet mogen drinken voor hun zestiende.” Echtgenoot Bas vindt verbieden nuttig. “Een verbod is een duidelijke boodschap. Aan de andere kant maak je het daarmee ook weer spannend, het zou ook kunnen dat kinderen daardoor juist gaan drinken.”

Controleren

“Ik vind het heel goed dat dit verbod er is gekomen, want er is veel te veel drankmisbruik onder jongeren”, zegt Jan Hendriks. “Ik vind wel dat de regels heel strak gehandhaafd moeten worden. Ze moeten veel controleren en dat ook blijven doen. Ze moeten daarin niet verzwakken, anders heeft het geen nut. Daarnaast vind ik dat ouders er ook op moeten letten en eraan meewerken, want het is uiteindelijk ook hun verantwoording.”

Indrinken

“Onze oudste is bijna vijf, dus gelukkig hebben wij nog niet met dit probleem te maken. Maar als ik hoor dat jongens in onze buurt voor ze naar de kroeg gaan eerst thuis een half krat bier leegdrinken, dan is zo’n verbod wel goed”, vindt Esther van der Vegt. “Hoewel, met die keten heb je er misschien niet echt zicht op. Toen ik zelf achttien was, werd er volgens mij veel minder gedronken door jongeren. Ik denk trouwens dat drankgebruik onder jongeren voor een groot deel aan de ouders ligt. Ik drink niet, dus zien ze het thuis niet. Zelf mocht ik pas op mijn achttiende uit, tegenwoordig gaan ze al als ze twaalf, dertien zijn. Dat kan toch best een paar jaar later.”

Politiek

Herma Schepers vindt het drankverbod een goede zaak, als is dit volgens haar vooral een taak van de ouders. “Als je drankgebruik als ouders oogluikend toestaat, ben je medeschuldig. Het eigenlijk raar dat de politiek dat moet oplossen. Onze kinderen mochten tot hun zestiende gewoon niet uit. Ik vraag me trouwens ook af hoe het komt dat er tegenwoordig zoveel gedronken wordt door jongeren. Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger ooit van comazuipen heb gehoord.’

Voorlichtingsfilm

Hilly Kamphuis is blij met een dergelijk verbod, al doet ze er zelf ook alles aan om haar kinderen ervoor te waarschuwen. “Ik maak ze regelmatig duidelijk dat het echt heel slecht is voor je hersenen om al zo vroeg te drinken. Ze mogen van ons dus ook beslist geen druppel drinken voor hun zestiende.” Zoon Mathijs (12) is er nu nog niet zo mee bezig. “Wij hebben er wel een voorlichtingsfilm over gehad op school, maar ik heb er geen mening over. Ik zeg niet dat ik drink voor mijn zestiende, maar ook niet dat ik het niet doe. Ik weet het gewoon nog niet.”

Aanbieden

De kinderen van Ineke Giesen zijn 10, 12 en 15 jaar oud en drinken nog niet. “Ik vind het verbod wel goed, maar ik weet niet of je er veel mee bereikt. Ik denk dat de verantwoording meer bij de ouders ligt. Je moet thuis gewoon geen drank aanbieden en je kinderen duidelijk maken waarom het niet verstandig is om al zo vroeg te drinken.”

Oom Tom

Rick Kortstee (11) kent niemand van zijn leeftijd die al drinkt. “Ik vind het goed dat ze drank voor jongeren onder de zestien hebben verboden. Het lijkt mij ook niks op deze leeftijd. Waarschijnlijk ga ik pas drinken na mijn achttiende of twintigste.”

Mike van der Kolk (12) vraagt zich af óf hij ooit wel zal gaan drinken. “Mijn oom Tom drinkt altijd alleen maar cola, en dat vind ik eigenlijk wel stoer. Ik denk dat ik ook zo ga worden.”

Groep

Annemieke Makkinga (14), Esmée Kortstee (14) en Dewia Ardesch (13) drinken niet en zijn dat voorlopig ook nog niet van plan. “Het is wel goed als jongeren daarvoor een boete krijgen”, vinden Annemieke en Esmée. Volgens Dewia drinken jongeren vaak om bij de groep te horen. “Dat vind ik echt geen goede reden. Om bij een groep te horen hebben wij geen alcohol nodig. Wij zijn zo al leuk genoeg”, lacht ze.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.