straatpraat burgerhulp opstellen beleidsplan

Geen vertrouwen

“Ommen is een mooie gemeente, maar aan het bestuur mankeert het nog weleens”, vindt Hendrik Jan Praas. “Die inspraak van burgers vind ik prima, als ze er ook maar naar luisteren. En dat vraag ik me af, want meestal doen ze er niks mee. Zelf ben ik al zes jaar met de gemeente aan het bakkeleien over een bestemmingsplan en we zijn nog geen stap verder. Wat dat betreft heb ik er niet veel vertrouwen in. Ommen moet maar zo snel mogelijk samengaan met Hardenberg, want besturen kunnen ze niet.”

Goed gevoel

“Inspraak is altijd beter dan niets, maar of ze er iets mee gaan doen is vers twee. Dat ligt aan de politiek”, zegt Albert Visscher. “Ik ben niet naar de inspraakavonden geweest vanwege de vakantie, maar ik weet ook niet of ik er anders heen zou zijn gegaan.” Echtgenote Annie vindt het wel een taak van de gemeente om de sociale samenhang te bevorderen. “Maar de burgers moeten ook zelf wat doen. Op zich geeft het ‘samen doen’ wel een goed gevoel.”

Verrassend

Kitty Jurgens denkt dat het heel goed is dat burgers meer inspraak hebben. “Het is goed om meer eenheid te krijgen. Je hebt hier ontzettend veel groeperingen. Samendoen is veel beter voor de promotie voor Ommen, bovendien is de respons dan ook veel groter. Het meedenken met elkaar, ook over vlakken waar je zelf niet echt iets mee hebt, kan je verrassende inzichten bieden. Samen sterk, is het betere werk, zeg ik altijd maar. Het is ook belangrijk om meer naar doelstellingen te kijken en minder naar personen of functies. Als iedereen zijn talent uitbuit, dan kan Ommen heel mooi worden.”

NEE-NEE-sticker

Freek Kouwe is niet op de inspraakavonden geweest, omdat hij zich als forens niet zo heel interessant voor Ommen. “Wij slapen alleen hier en werken ergens anders. Maar we hebben wel net de NEE-NEE-sticker van de brievenbus gehaald, omdat we Ommen toch wat beter willen leren kennen. We komen zelf uit Raalte en wat ons opvalt aan Ommen, is dat het centrum erg versnipperd is. Daar valt in elk geval nog wel iets aan te verbeteren.”

Complimenten

“Ik vind die burgerparticipatie supergoed”, roemt Wil de Keijzer. “Ik ben op de avonden geweest en daar kwamen hele goede ideeën uit, zoals bijvoorbeeld de muziekverenigingen die nu gezamenlijk het muziekonderwijs gaan verzorgen. Het is ook mooi dat het uiteindelijke plan nu huis-aan-huis verspreid is, daardoor weet je precies wat er gaat gebeuren. Ik heb het gelezen en zie er heel wat ideeën van die twee inspraakavonden in terug. Wij wonen nu dertig jaar in Ommen en hebben al die tijd op deze frisse wind gewacht. Het is mooi dat dat logge ambtelijke nu eindelijk verdwijnt. Mijn complimenten.”

Werkgroep

Anouk Mannessen woont net een dag in Ommen, en kan er nog niet heel veel van zeggen, maar ze is blij om te horen dat de burgers in haar nieuwe woonplaats betrokken worden bij zaken die hen aangaan. “Ik kom uit Twenterand en daar zijn ze al heel ver met burgerparticipatie. Er is daar een werkgroep van burgers die de ideeën die uit de burgerij komen, selecteren en voorleggen aan de raad. Hierdoor kunnen burgers dus daadwerkelijk meebeslissen. Ik weet niet of er in Ommen een dergelijke werkgroep is? Zo niet, dan zou het heel mooi zijn om zo’n groep op te starten. Ik vind overigens wel dat burgers vooral mee moeten praten over onderwerpen die hen aangaan, maar niet over alles.”

Stuurlui

Gerrit en Jolande Aalvink wisten niet van de mogelijkheid tot mee te denken, noch van de inspraakavonden die gehouden zijn. “Wij zijn van die burgers die op verjaardagen heel hard roepen dat het allemaal anders moet, maar die als het erop aan komt, niets doen”, bekent Jolande. “Ik vind het wel heel goed dat burgers mee mogen denken en dat er dingen bespreekbaar gemaakt worden. Ik moet zeggen dat ik dit dus wel een gemiste kans voor ons vind. Het wordt voor ons tijd om eens wakker te worden. Bij de eerstvolgende gelegenheid ga ik wel.”

Rode draad

Voor gemeentelijk beleidsambtenaar Edwin Smit was al die inspraak wel even wennen. “Het is een totaal andere manier van werken. Vroeger dachten we heel aanbodgericht, tegenwoordig veel meer vraaggericht. We kijken nu vooral naar wat de burger wil. Dat is goed, maar ook moeilijk, want je hebt zoveel mensen en zoveel meningen, die soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Het is dan onze taak om daar de rode draad uit te filteren en alle meningen zien te vertalen in één verhaal, het grote geheel”, vertelt hij. “Het concept is inmiddels gemaakt en we vragen nu uitdrukkelijk om reacties uit de burgerij. Begin september eindigt die inspraakperiode. Op 7 september houden we dan opnieuw een avond waarbij we de burgers en organisaties weer uitnodigen voor aanvullende informatie. Alle reacties en inspraken worden betrokken bij het eindconcept, dat vervolgens wordt voorgelegd aan de raad.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.