stadswachten houden oogje in het zeil

Door Erna Ekkelkamp – En dat terwijl dit een gratis service van de gemeente is.

Onder het motto ‘Als u op vakantie bent, zorgt er toch ook iemand voor de planten?’, controleert de Stadswacht tweemaal per week de woning van vakantiegangers op eventuele braaksporen of andere ongerechtigheden. En dat is heel nuttig, vindt Klaas Jansen. “Niet eens zozeer om een inbraak te ontdekken. Maar wat regelmatig voorkomt is dat de buurvrouw die de bloemen water geeft, vergeet de achterdeur op slot te doen. Of er ligt zichtbaar een berg post in de hal. Of er staat boven een vergeten raampje open. In dat soort gevallen bellen wij de sleutelhouder, in veel gevallen de bewuste buurvrouw, en vragen haar om de post uit het zicht te leggen en goed te denken aan het sluiten van de deuren. Ook houden we de tuin in de gaten, staan alle beelden er nog? Ligt er plotseling een ladder in de tuin, klaar voor gebruik?”

Alleen al de aanwezigheid van de Stadswachten in de woonwijk lijkt preventief te werken. “Wanneer wij door de straat lopen, worden we regelmatig aangesproken door buurtbewoners die iets gezien menen te hebben. Het is wat dat betreft een win-win-situatie”, stelt Marjo Holsappel.

Vanaf het moment dat de Stadswacht vijf jaar geleden in de gemeente Dalfsen startte met deze service, liep het storm. Ieder jaar meldden meer Dalfsenaren, Nieuwleusenaren en bewoners van het buitengebied zich voor het vakantieproject. In Ommen draait de service dit seizoen voor de derde maal en is er in tegenstelling tot andere jaren nog geen enkele melding binnengekomen. “Het lijkt wel of de mensen hier dit jaar massaal thuis blijven. En zo niet, dan is het een gemiste kans”, vindt Jansen. “Het is namelijk een gratis service, die de burgers wordt aangeboden door de gemeente. Dat is best bijzonder, want tegenwoordig kost bijna alles geld. Voor niets gaat de zon op én komen wij langs.”

Als het een beetje tegenzit, is deze service per 1 januari 2014 van de baan. Want op die dag is Stadwacht IJsselland verleden tijd. “We worden wegbezuinigd”, weet Jansen.

Vakantiegangers die nog van de service gebruik willen maken kunnen een aanmeldingsformulier downloaden via www.stadswachtijsselland.nl Wanneer het ingevulde formulier zeven dagen voor vertrek binnen is, controleert de Stadswacht uw woning tijdens uw vakantie. Gratis.

Stadswacht IJsselland heeft haar langste tijd gehad. Op 1 januari 2014 gaat de stekker eruit. Tot groot verdriet van Klaas Jansen en zijn collega Marjo Holsappel. “Het is een bezuinigingskwestie. We zijn te duur, dus stopt Zwolle ermee. Onze directeur gaat nu in gesprek met Ommen en Dalfsen. Het is te hopen dat zij ons willen aannemen”, zegt Jansen. “Ik vind het onbegrijpelijk. Ze praten over onze werkzaamheden als zijnde een aanvulling op politie- en gemeentewerk en denken dat de burgers, politie en gemeente onze taken nu over gaan nemen. Dat is allemaal heel leuk bedacht, ware het niet dat wij zaken als buurtonderzoeken na inbraak al jarenlang doen voor de politie, omdat zij daar geen tijd voor hebben. En dat zouden ze nu allemaal zelf weer gaan oppakken? Daar geloof ik niets van.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.