rosengaerde viert vijftigjarig jubileum

Bij het hoofdgebouw aan de Pastorieweg in Dalfsen en bij Woonzorgcentrum het Anker in Lemelerveld, een dependance van Rosengaerde, werd de vlag gehesen. “In september volgt een feestweek vanwege het jubileum maar het is vandaag een feestelijke dag en daarom hijsen we de vlag”, riep directeur Dinand Smalbrugge.

Terugblikken

Daarvoor was hij met bewoners en medewerkers terug in de tijd gegaan. “Vijftig jaar geleden hebben predikant ds. Casemir en de heren Grakist en Weijdeman de fundering gelegd voor ons huidige woonzorgcentrum. Het doel van de door hen opgerichte stichting was ‘het verzorgen en huisvesten van ouden van dagen’”, vertelt Smalbrugge. Er werd een bejaardentehuis gebouwd aan de Brandkolkstraat. “Twee jaar later nam de eerste bewoonster haar intrek in Rosengaerde en vanaf dat moment stroomde het huis vol.” De oprichting van de Stichting was een initiatief van de Nederlandse Hervormde Kerk.

Het criterium om binnen te kunnen komen was een minimale leeftijd van 65 en een lage behoefte aan zorg. Ouderen met een hoge zorgvraag moesten naar het verpleeghuis in Zwolle. De kamers waren klein en hadden geen eigen toilet of douche. Maar het was gezellig en de bewoners waren dik tevreden. In 1988 namen de bewoners hun intrek in de volgens hun ‘veel te grote kamers’ op de huidige locatie aan de Pastorieweg.

Verpleeghuis

In de eerste dertig jaar speelde de kerkelijke Hervormde Gemeente nog een dominante rol door statutair geregelde invloed en zeggenschap. Jaren later, in 1991, werden de geldende statuten drastisch gemoderniseerd. “Rosengaerde moest toegankelijk worden voor iedere Dalfsenaar. Daarmee begon het Woonzorgcentrum al meer te lijken op de instantie zoals we die nu kennen.”

Een andere belangrijke ontwikkeling die grote invloed had was de aanscherping van opnamecriteria van overheidswege. Smalbrugge: “De bewonerssamenstelling veranderde geleidelijk aan. Rosengaerde begon steeds meer op een verpleeghuis te lijken. De woningen ontwikkelden zich steeds meer als een verzorgingshuis.” Lemelerveld kreeg in 1998 haar eigen woonzorgcentrum. De exploitatie en het beheer van de 24 zorgappartementen werd overgedragen aan Stichting Rosengaerde.

Thuisgevoel

Inmiddels staat Rosengaerde bekend als een organisatie die Zorg verleent met een hoofdletter Z. Het gaat om verpleeghuiszorg in algemene zin, met een specialisatie voor verpleeghuiszorg voor dementerende ouderen, allerlei vormen van thuiszorg in aanleunwoningen en in de wijk en diensten die het mogelijk maken langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, zoals maaltijdlevering. Aandacht en respect zijn belangrijke waarden binnen de organisatie.

“Rosengaerde is een niet-traditioneel woonzorgcentrum waar de medewerkers zich met passie en plezier inzetten om te zorgen dat bewoners zich hier echt thuis voelen. Rosengaerde biedt haar bewoners ‘een thuis door kracht en gedrevenheid’. Dat is onze slogan en deze is echt volledig ingebed in onze cultuur en werkwijze.”

Smalbrugge besluit zijn toespraak met het uitspreken van de woorden dat hij trots is op de organisatie en de medewerkers. “We zijn uitgegroeid tot een zeer geliefde organisatie met meer dan 220 medewerkers en 400 cliënten. Daar mogen we best trots op zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.