Home / archiefcentraal / premiere film van witharenaar in tuschinsky

premiere film van witharenaar in tuschinsky

Door Erna Ekkelkamp – Op 24 september gaat de film van de Witharenaar in première en wel in het Amsterdamse Tuschinsky theater.

Negentien jaar was Vignesh Peters toen hij deel 1 van The V afrondde. Dat leverde hem destijds een internationale filmprijs op. Hij begon direct daarna aan deel twee, een spektakelstuk met een sciencefictionachtig tintje en vol bijzondere effecten. Een ongelofelijke prestatie zeker als je je realiseert dat het complete werk is opgenomen voor een blauw scherm in zijn eigen studio, op een simpele Sony VX camera en met behulp van zelfgefabriceerde lampen, statieven en andere hulpmiddelen. “Ik ben druk aan het sparen voor mooiere apparatuur, maar ben acht jaar geleden begonnen met deze camera met tapejes, dan kan je niet halverwege gaan wisselen, dat doet hoe dan ook wat met je beeld”, weet de filmmaker. “Het gaat er uiteindelijk ook niet om met welke materialen je iets opneemt, maar veel meer om het complete verhaal, de muziek, de beelden en de sfeer.”

Peters was regisseur, cameraman en acteur ineen. Ook verzorgde hij zelf de casting voor zijn productie, waarin hij zelf de hoofdrol speelt. “Aanvankelijk werkte ik met echte acteurs van een castingbureau, maar zij waren zo leeg en alleen maar bezig met hun uiterlijk. Ik was op zoek naar mensen die iets heel eigens hebben. Dus ben ik uiteindelijk zelf maar op zoek gegaan. Mijn ouders spelen beiden een belangrijke rol, ik heb kennissen gevraagd en soms ook gewoon mensen op straat benaderd waarvan ik vond dat ze de juiste uitstraling hadden. Zelf speel ik de hoofdrol omdat er heel veel van The V in mijzelf zit. Ik kon niemand anders vinden die die rol meer benadert dan ikzelf. The V is een held, die tegelijkertijd menselijk is. Iemand die vooral goed wil doen, maar ook, net als alle mensen, zijn duistere kanten heeft. Zelf ben ik eigenlijk overdreven braaf en kan slecht nee zeggen. Dat zijn eigenlijk best goede eigenschappen voor een held die de aarde wil redden.”

Een andere hoofdrolspeler is schrijver en dichter Simon Vinkenoog, die helaas tijdens de draaitijd is overleden. “Voor we in Witharen kwamen, woonden we in Amsterdam en hadden daar een volkstuintje waar we kruiden verbouwden. Simon Vinkenoog had een tuintje naast ons, zo hebben we hem leren kennen. Hij heeft het destijds mogelijk gemaakt dat ik mijn eerste film in een echte bioscoop kon laten zien. Dat vond ik zo geweldig dat ik hem een rol aangeboden heb in deel twee. Helaas mag hij de première niet meemaken”, vertelt Peters. De lange draaitijd geeft volgens hem een bijzonder tintje aan de film. “Je ziet de acteurs tijdens de film ouder worden. De meesten waren studenten of nog puber toen we zijn gestart en zij zijn inmiddels volwassen geworden. Sommige hebben tijdens die acht jaar dat we bezig zijn geweest zelfs kinderen gekregen.”

De avonturen van The V zijn nog lang niet ten einde. Als het aan Vighnesh Peters ligt, komen er nog zeker een aantal delen. “Ik houd van lange epische verhalen en heb het plot al in mijn hoofd vanaf het moment dat ik bewust kon denken. Wat mij betreft zijn de avonturen van The V nog lang niet afgelopen”, zegt hij. Het verhaal grenst aan sciencefiction en is net als Peters zelf doordrenkt van verschillende culturen. Toch wil hij het zeker geen multiculturele film noemen. “Mijn moeder is Indisch en mijn vader Nederlands, ik ben dus met twee verschillende culturen groot gebracht, dat zie je er in terug. Maar je ziet meer, alle aspecten van de menselijkheid komen er in terug. Wat dat betreft wil ik het liever een universele film noemen.”

De premiere van ‘The V: The Sacrifice of The Constellations’ wordt op 24 september om 13.00 uur gehouden in het Amsterdamse Tuschinsky-theater. Bij deze film zijn alle spelers aanwezig. De film is volledig in eigen beheer gemaakt en gefinancierd. Na de première zal de film vooral te zien zijn op alle grote filmfestivals in New York, Cannes en Amsterdam. Altijd al eens een echte feestelijke première bij willen wonen? Koop dan een kaartje voor dit bijzondere evenement via info@ayu.nl. Kijk op www.v-mp.com/v2/ voor meer informatie.

Lees ook

Hoogste opbrengst kinderpostzegels voor De Triangel in Witharen

WITHAREN – Nout, Selwin en Sven van basisschool de Triangel in Witharen hebben gemiddeld de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.