pannenbier bij nieuwbouw eerde

De school die deel uitmaakt van Landstede bereikt hiermee een nieuwe mijlpaal in haar ruim 75-jarig bestaan. De nieuwbouw is bijzonder omdat het gebouw voor het grootste deel weer in het landschap zal verdwijnen. De bijzondere architectuur is noodzakelijk omdat het direct naast het historische Kasteel Eerde wordt gerealiseerd.

Bouwen in zo’n bijzondere omgeving is een langdurig traject. Kees Blokland, lid van het College van Bestuur van Landstede refereert er naar in zijn toespraak: al vanaf 1999 zijn de eerste gesprekken over de nieuwbouw gevoerd met aannemer NN, waarna medio 2003 het eerste schetsplan door architect VBW is gepresenteerd. “Een ontwerp dat”, volgens Het Oversticht (de beoordelende instantie) “is geïnspireerd op de aanwezige karakteristieken van de tuinen in relatie tot het kasteel. Het plan voegt zich op natuurlijke wijze in het landgoed. Het gebouw is bescheiden en respecteert daarmee het kasteel zo goed mogelijk.”

Maar met een goed doordacht ontwerp ligt er nog geen vergunning. Dat is een traject geweest van bijna tien jaar, door bezwaarschriften van diverse instanties. Uiteindelijk kwam er, mede door de volledige medewerking van de gemeente Ommen (met name Wessel Rozema en Mini van Oenen en het college) definitief groen licht voor de bouw.

Het gebouw ligt ruim een meter onder het maaiveld, de natuurlijke lijnen van de paden lopen door in de aangebrachte daklichten van het gebouw. Het dak wordt gemaakt van natuurlijk materiaal en ook aan de binnenzijde van het gebouw wordt zoveel mogelijk de natuur naar binnen gehaald, onder andere door het materiaalgebruik en doordat de stalen steunen als bomen zijn uitgevoerd.

Het is de bedoeling dat de school met zestien lokalen op 15 september door bouwbedrijf Goossen wordt opgeleverd na een feitelijke bouwtijd van vijf maanden. Dat is bijzonder snel voor een dergelijk project.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.