Home / archiefcentraal / mariaborch fraai entree van marienberg

mariaborch fraai entree van marienberg

Medio 2009 heeft de gemeente Hardenberg geld beschikbaar gesteld voor het ‘verfraaien van de komgrens’ om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de uitstraling van de (dorps-) kern, de opwaardering van de omgeving en de vergroting van de herkenbaarheid ervan. Na een oproep in de nieuwsbrief werd door twee personen nagenoeg hetzelfde idee ingediend: ‘breng de geschiedenis van Mariënberg in beeld’.

Vervolgens is een werkgroep in het leven geroepen en is een zestal mensen enthousiast aan het werk gegaan: schetsen tekenen en begrotingen maken. De toezegging van de gemeente bleek niet toereikend en een medesponsor was nodig. De Rabobank kon als medefinancier worden begroet. Intussen werd in nauw overleg met de gemeente de locatie bepaald, de bouwvergunning ingediend en werden ambachtelijke vakmensen gezocht. In historische stijl werd het geraamte balk voor balk in elkaar gezet.

Inmiddels werd de tekst van de geschiedenis van Mariënberg voorbereid: denk aan de vondsten uit de prehistorie op het land van Timmerman, maar ook het feit dat omstreeks 1400 monniken uit Utrecht via de rivier de Vecht in Mariënberg aan land kwamen en hier een kapel hebben opgericht: de Hut ‘Mariaborch’. De monniken vertrokken later naar Sibculo om daar een klooster te stichten. Bij de afbraak van een schuur is ooit een grote steen te voorschijn gekomen met een Latijnse inscriptie. Deze bleek zo goed als zeker afkomstig te zijn van de kapel die hier gestaan heeft. De steen zou naderhand opgehaald zijn door een pastoor uit Tubbergen. Van deze steen is inmiddels een replica gemaakt, maar ook het origineel werd kort geleden in Zwolle teruggevonden. Het is de wens van de historici onder ons om deze originele steen met inscriptie weer terug te krijgen op de plek waar ze hoort, namelijk in Mariënberg.

Eindelijk is het dan zover: de Hut Mariaborch staat op z’n plek. Als de dakleien, de glas-in-lood ramen, de informatiepanelen en de bestrating zijn aangebracht is het plaatsen van de replicasteen met inscriptie de laatste handeling. Het project begon bescheiden, met een eenvoudig idee van een paar mensen. Intussen is dankzij het enthousiasme en de inzet van een grote groep vrijwilligers de klus geklaard.

Vrijdag 15 juli vanaf 18.45 tot 19.00 uur vindt er een speciale aankomst plaats op de locatie hoek Beerzerweg/Nieuweweg in Mariënberg. Na een welkomstwoord van voorzitter Roel Warrink van Plaatselijk Belang verricht wethouder Jannes Janssen van Gemeente Hardenberg de openingshandeling. Samen met de leden van de werkgroep kun je op een bijzondere manier kennis maken met de informatiehut.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.