Alex Grolleman: ‘Op deze manier willen wij de minister laten zien dat we tegen de bezuinigingen zijn’
Door Erna Ekkelkamp – Net als zijn collega’s heeft Boslustschooldirecteur Alex Grolleman meerder malen geprotesteerd, maar Den Haag lijkt doof voor hun geroep. Daarom liet hij dinsdagavond met al zijn leerlingen bij de Baak in Ommen een ballonnetje op, in de hoop de minister terug te laten keren op het pad der wijsheid.
De ‘Boslust’ is een school voor SO en VSO ZMLK.SO, dat staat voor Speciaal Onderwijs en VSO, dat staat voor Voortgezet Speciaal Onderwijs aan Zeer Moeilijk Lerende Kinderen. De belangrijkste kenmerken van deze kinderen zijn, dat ze allemaal problemen hebben met leren, zelfredzaamheid en met sociale vaardigheden, dus zeer moeilijk lerend zijn. In de SO- afdeling worden kinderen geplaatst van 4 jaar tot ongeveer 13 jaar. In de VSO- afdeling worden jongeren geplaatst van ongeveer 13 jaar tot 20 jaar. Kortom, een speciale school die maatwerk biedt voor speciale leerlingen. Jongeren die zonder deze school tussen wal en schip zouden vallen. Toch gaat dit volgens Grolleman gebeuren als de plannen van de minister doorgaan.
“Den Haag wil bezuinigen op alles, dus ook op het onderwijs. In april werd bekend dat er 300 miljoen bezuinigd gaat worden op het totale budget van 1,2 miljard dat is uitgetrokken voor speciaal onderwijs. Een kwart van het budget dus. Dat is op zich al verschrikkelijk”, vindt de schooldirecteur. “Maar als je dan hoort dat die bezuinigingen gaan samenhangen met de invoer van het systeem passend onderwijs. In dit systeem is het de bedoeling dat kinderen met een verstandelijke handicap naar een reguliere basisschool gaan en daar met behulp van speciale begeleiding hun onderwijs krijgen. Op zich ben ik daar helemaal niet zo’n tegenstander van, maar ik vind het wel zuur dat ze het geld dat ze 200 miljoen van die 300 miljoen die ze bij het speciaal onderwijs weghalen, gaan investeren in het regulier onderwijs om daar leerkrachten op te leiden voor gespecialiseerd onderwijs. In de praktijk betekent dit dat er binnen het speciaal onderwijs ontslagen gaan vallen, terwijl er in het reguliere onderwijs mensen opgeleid worden voor iets wat ze misschien helemaal niet willen. Want hoe je het ook went of keert, speciaal onderwijs is voor leerkrachten iets waar je heel bewust wel of juist niet voor kiest. Je hebt dus straks te maken met een hoop werkelozen, met mensen die werk moeten gaan doen dat ze eigenlijk niet willen en een bezuiniging van slechts 100 miljoen in plaats van de beoogde 300 miljoen.”
Voor de Boslust betekent dit heel concreet dat er vanaf schooljaar 2013, het moment dat de bezuinigingen worden doorgevoerd, tien procent van de formatie moet worden ingeleverd, oftewel dat er zeven fulltimers op straat komen te staan. Het aantal leerlingen is nog steeds groeiend, dus dat betekent dat de klassen groter zullen worden. “We krijgen steeds meer te maken met leerlingen met zware gedragsproblematiek, dus onze klassen bestaan uit maximaal twaalf kinderen. Na de bezuinigingen komen er twee per klas bij. Dat lijkt weinig, maar dat is heel erg heftig op deze school en komt de kwaliteit van lesgeven zeker niet ten goede. Overigens, in het reguliere onderwijs is het ook al geen vetpot, als daar op een klas van dertig leerlingen nog eens twee of drie zorgleerlingen bijkomen, is het gewoon niet te doen. Er wordt al jarenlang gediscussieerd over de kwaliteit van het onderwijs. Wil je die behouden, dan moet je op een juiste manier investeren en dat is nu precies wat er nu niet gaat gebeuren.”
Ballonnenacties ‘Waar kom ik terecht ?
De Boslustschool maakt deel uit van het Regionaal Expertise Centrum De Vier Provinciën (REC), waarbij tien vergelijkbare scholen zijn aangesloten. Omdat brieven, petities en protestacties tot nu toe geen zin hebben gehad, gaan de scholen nu regionaal actievoeren. Leerlingen zullen een ballon loslaten met een kaartje waarop zij hun zorgen hebben vermeld. De vinder wordt gevraagd het ballonkaartje op te sturen aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap t.a.v. Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart. Op deze manier willen de scholen vanuit alle windstreken dit kabinet laten weten dat zij tegen deze bezuinigingen zijn. Iedere school kiest een eigen tijdstip uit voor de actie. Die van de Boslust werd gehouden op dinsdag 19 juli na afloop van de eindejaarsviering van de school.