Home / archiefcentraal / inluiden ommer bissingh klinkt als een klok

inluiden ommer bissingh klinkt als een klok

“Dat gebruik is in de loop der jaren helaas verloren gegaan. Maar toen ik vorig jaar bij de afsluiting van de Bissingh weer dat klein belletje zag hangen, besloot ik me er voor in te zetten om de oude bel met bijbehorende klokkestoel weer terug te krijgen en die vervolgens aan te bieden aan het Bissinghbestuur.”

Kortman bracht zijn droom tot werkelijkheid met behulp van Krepla Metaal, Rietdekkersbedrijf Kleinjan en de aannemers OCB en Exel, die de materialen hebben bekostigd. Vervolgens is de klokkenstoel gemaakt door de leerlingen van HACO Bouwopleidingen in Hardenberg. “Vanavond, op 11 juli, hebben we de Bissingh dus voor het eerst sinds jaren weer op de traditionele manier ingeluid. Dat doet me wel wat”, glundert hij.

Ook het uitluiden gaat vanaf dit jaar weer op de traditionele manier, zij het niet op het Vrijthof, maar op het Kerkplein. Iets wat Kortman diep in zijn hart wel jammer vindt. “Het Bissinghbestuur gaf de voorkeur aan het Kerkplein omdat daar volgens hen meer publiek naartoe komt. Nu is het nét niet helemaal af. Maar ik ben allang blij dat het me gelukt is om de traditie weer in ere te herstellen.” De Bissingh wordt op 24 augustus officieel uitgeluid door Anton Wolters. Bakkerij Ten Brinke, Resto Oco en de Vechtstreek trakteren de bezoekers dan op koffie met krentewegge. Net als vroeger.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.