de steenmarter rukt op in dalfsen

“Vele mensen spreken me op dit moment op straat aan over deze grote overlast. Zowel in Dalfsen, maar ook in de buurtschap Ankum is de steenmarter actief. Vele auto’s worden op dit moment geteisterd door deze beschermde diersoort. Maar ook mensen die in schuren en op de zolder last hebben van de steenmarter”, aldus Ramaker.

De steenmarter is beschermd, dat is ook bekend, maar in tijden van veel schade en overlast dient de Provincie Overijssel volgens Ramaker in te grijpen en met de Gemeente Dalfsen in gesprek te gaan om dit probleem op te lossen en een ontheffing te geven om gezamenlijk dit probleem tegen te gaan. Ramaker heeft zelf het College van B&W in Dalfsen via wethouder Agricola al op de hoogte gebracht en ook al geprobeerd telefonisch contact op te nemen met de Provincie Overijssel in Zwolle.

De Steenmarter is een beschermde inheemse diersoort, volgens artikel 4, Flora- & Faunawet. Artikelen 9 t/m 18 van dezelfde wet, geven aan wat de beschermde status inhoudt. Zo mogen de dieren bijvoorbeeld niet opzettelijk verstoord, gevangen of gedood worden. Artikel 68 stelt dat de provincie (Gedeputeerde Staten) een ontheffing kan verlenen voor deze artikelen, wanneer er geen andere bevredigende oplossingen zijn en de instandhouding van de soort niet in gedrang is (zie ook Besluit beheer en schadebestrijding dieren artikel 4, lid a).

Het wegvangen van de steenmarters, biedt echter geen goede oplossing, wanneer geen weringsmaatregelen worden getroffen. Het territorium van het weggevangen dier, zal snel worden opgenomen door een andere steenmarter, die weer voor overlast kan zorgen als hiertegen geen maatregelen getroffen zijn, zoals het dichtmaken van woningen.

De steenmarter krijgt twee tot vier jongen in maart-april en kan ’s nachts wel 10 tot 15 kilometer afleggen, is een uitstekende klimmer en wordt gemiddeld ongeveer tien jaar oud. ” Nou, dan kun je het snel uitrekenen hoe de marterbevolking in Dalfsen eruit gaat zien en gaat groeien in de komende jaren”, aldus Ramaker.

Relevante artikelen betreffende informatie is ook te vinden op Salland Centraal via de volgende links;

http://www.sallandcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=26476

http://www.sallandcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=1909

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.